Grupările aliate lui Erdogan în nordul Siriei, acuzate că ucid civili kurzi. ONU avertizează Turcia în privinţa crimelor de război VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ankara riscă să fie declarată „responsabilă“ de abuzurile şi execuţiile sumare comise de forţele aliate ei împotriva civililor kurzi din nordul Siriei, avertizează ONU.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR) a primit plângeri despre abuzuri şi execuţii sumare comise împotriva civililor kurzi de la declanşarea operaţiunii turce „Izvorul Păcii“ în nordul Siriei.

„Conform dreptului internaţional privind drepturile omului şi legislaţiei internaţionale umanitare, execuţiile sumare reprezintă încălcări grave şi pot constitui crime de război“, a declarat referitor la acest subiect Rupert Colville, un purtător de cuvânt al UNHCR.

„Civilii, precum şi toţi cei scoşi din lupte, cum ar fi combatanţii capturaţi, trebuie să fie protejaţi“, a subliniat el.

„Turcia ar putea fi considerată responsabilă pentru încălcările comise de către grupurile armate ce îi sunt afiliate“, a insistat purtătorul de cuvânt, citat de AFP.

Potrivit lui Rupert Colville, UNHCR verifică mai multe cazuri de execuţii sumare comise împotriva unor civili kurzi din nordul Siriei.

„Cel mai grav incident de care avem cunoştinţă până în prezent şi pe care încercăm în continuare să-l verificăm pe deplin se referă la informaţii potrivit cărora cel puţin patru civili, între care doi jurnalişti, au fost ucişi, iar alţii zeci răniţi când un convoi de vehicule a fost vizat de un atac aerian turc“, a precizat purtătorul de cuvânt al UNHCR, precizând că este vorba de un atac comis duminică.

Totodată, UNHCR dispune de două înregistrări video cu „probabil execuţii sumare“ comise de gruparea armată Ahrar al-Sharqiya, afiliată Turciei.

„Cerem autorităţilor turce să deschidă imediat o anchetă imparţială, transparentă şi independentă cu privire la aceste două incidente şi să-i reţină pe autori“, a declarat Rupert Colville.

Cel puţin nouă civili au fost executaţi sâmbătă în Siria de către rebeli sirieni implicaţi în operaţiunea militară turcă, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), preluat de AFP.

Reportaj ce prezintă crime comise de forţe aliate turcilor împotriva unor civili kurzi

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite