Grecia dezminte că ar fi cerut pregătirea unui plan de ieşire din zona euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul grec al Finanţelor a negat „categoric" zvonurile care circulă în cadrul Eurogrup conform cărora ar fi cerut pregătirea unui plan de ieşire a Greciei din uniunea monetară, relatează AFP.

„Ministerul grec al Finanţelor dezminte categoric articolele conform cărora, în cursul unei teleconferinţe organizate miercuri, ar fi cerut pregătirea unor planuri pentru eventuala ieşire a Greciei din zona euro", se precizează într-un comunicat.

Liderii europeni vorbesc tot mai deschis despre o posibilă ieşire a Greciei din zona euro, după ce, la alegerile din 6 mai, formațiunile care sprijină politicile de austeritate cerute de Uniunea Europeană și de Fondul Monetar Internațional nu au reușit să obțină majoritatea locurilor din Parlament.

Potrivit sondajelor de opinie, la noile alegeri, programate pentru 17 iunie, pe primul loc s-ar clasa Syriza (Coaliţia Stângii Radicale), formaţiune ce se opune măsurilor de austeritate incluse în acordul de ajutor financiar extern.

Ieşirea Greciei din zona euro „ar fi în cărţi" aproape imediat ce s-ar forma un nou guvern care ar refuza să respecte termenii acordului de finanţare, a afirmat Marco Annunziata, fost director în cadrul FMI şi economist şef la General Electric.

„Evenimentele s-ar putea desfăşura mai repede decât ne aşteptăm. Există riscul este ca declaraţiile anti-reformă ale unui nou guvern să declanşeze un val masiv de retrageri", a spus Annunziata.

Potrivit unor analiști economici citați de Bloomberg, ieșirea Greciei din zona euro ar deschide cutia Pandorei.

Jacques-Pascal Porta, administrator de active la firma Ofi Gestion Privee din Paris, consideră că ieșirea Greciei din zona euro ar fi un dezastru care „ar deschide calea altor dezastre". „Credibilitatea euro ar fi slăbită şi s-ar stabili un precedent", a afirmat acesta, sugerând că Spania și Italia ar putea fi următoarele pe listă.

În acest timp, din ce în ce mai mulți oameni de afaceri din Grecia se tem de posibila întoarcere la drahmă. Comercianții și cei care lucrează în domeniul turismului vorbesc tot mai des despre „drahmaghedon", relevă „The New York Times".

„O întoarcere la drahmă ar fi un coșmar. Ar crea panică și în rândul celor care vor să facă afaceri cu Grecia", a declarat pentru sursa anterior menționată patronul unui hotel de lux din insula Mykonos.

Acesta a adăugat că, după alegerile legislative de la 6 mai, numărul rezervărilor a scăzut substanțial.

Micii întreprinzători sunt foarte speriați. Mulți nu știu dacă ar putea să se descurce, mai ales că economiștii estimează o devalorizare a drahmei de 50-70% față de euro.

La rândul său, patronul unui magazin de bijuterii din Grecia afirmă că nu are „absolut niciun plan" pentru a face față unei eventuale reveniri la drahmă. „Nimeni nu poate calcula de câți bani sau de cât timp ar fi nevoie pentru o astfel de schimbare", crede Dimitris Mamoglu.

Potrivit președintelui Camerei de Comerț și Industrie de la Atena, Constantin Mihalos, zeci de mii de afaceri ar putea intra în colaps peste noapte.

Devalorizarea monedei ar duce la creșterea rapidă a inflației, iar companiile grecești ar fi nevoite să facă eforturi mari pentru a-și plăti furnizorii. Multe afaceri din Grecia se bazează pe importuri, iar dacă furnizorii ar sista livrările, firmele ar avea de suferit.

Chiar și marii exportatori greci, care ar beneficia de pe urma deprecierii monedei, se opun revenirii la drahmă, de teamă că schimbarea va afecta imaginea țării în plan comercial.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite