Grafice ale evoluţiei pandemiei în ţările desemnate sigure de UE arată diferenţa în măsurile de prevenţie faţă de SUA sau Brazilia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Melbourne in vremea pandemiei de coronavirus FOTO EPA-EFE
Melbourne in vremea pandemiei de coronavirus FOTO EPA-EFE

Grafice ale mediei săptămânale de cazuri la vârfurile epidemiei în ţările care au controlat epidemia - deşi unele din acestea au cunoscut noi creşteri după ridicarea restricţiilor - au arătat o mare diferenţă între acestea şi ţările cele mai afectate în prezent de pandemie, care s-au redeschis devreme, în plin val pandemic, sau au instituit doar o carantină parţială.

O analiză CNN a 18 ţări a arătat că cele mai multe ţări incluse pe lista recomandărilor UE au început relaxarea restricţiilor după o scădere susţinută a numărului de noi cazuri zilnice.

Potrivit analizei CNN, marea majoritate a ţărilor desemnate de UE ca având sub control pandemia, deci cu risc epidemic redus, au început relaxarea restricţiilor doar odată cu scăderea numărului de cazuri zilnice, spre deosebire de cele mai afectate ţări în acest moment, care au ajuns la zeci de mii de contaminări zilnice

Acest lucru se vede în graficele evoluţiei pandemiei sub carantină şi după ridicarea restricţiilor. Se poate observa faptul că aceste ţări erau în carantină la vârfurile pandemiei, spre deosebire de SUA, Brazilia şi India. Rusia, a patra cea mai afectată ţară din lume de pandemie cunoaşte în prezent o scădere a cazurilor de la o medie săptămânală de 12.000 de cazuri la peste 6.000 de cazuri în ultimele trei zile.

Grafic evoluţie pandemie în ţările recomandate de UE pentru călătorii FOTO captură CNN

Grafic evoluţie pandemie în ţările recomandate de UE pentru călătorii FOTO captură CNN

Grafic evoluţie pandemie în ţările recomandate de UE pentru călătorii FOTO captură CNN

Trei din cele mai afectate ţări în acest moment în privinţa deceselor şi a numărului de noi contaminări, şi anume SUA (cu zile consecutive de peste 50.000 de cazuri), Brazilia (cu peste 40.000 de cazuri zilnice) şi India (cu circa 20.000 de cazuri zilnice) ori au impus doar o carantină parţială, ori au ieşit din carantină înainte ca numărul infecţiilor de coronavirus să înceapă să scadă.
 

Grafic evoluţie pandemie în SUA-Brazilia-Rusia-India FOTO captură CNN

UE a publicat o listă cu 14 ţări sigure din care vor fi permise călătoriile către blocul comunitar începând de la 1 iulie, criteriile de actualizare a listei fiind  numărul de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni (apropiat sau sub media europeană) şi o stabilizare sau un curs descendent al epidemiei, dar şi măsurile de combatere a epidemiei şi siguranţa datelor transmise.

Aceste ţări sunt Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia şi Uruguay, China urmând să fie inclusă dacă va aplica un regim de reciprocitate în cazul călătorilor dinspre Uniunea Europeană.

Potrivit CNN, aceste ţări au un lucru în comun în răspunsul lor la pandemie: nu au ridicat restricţiile decât după ce a scăzut numărul de noi cazuri şi relaxarea s-a făcut treptat.

Măsurile în aceste ţări au fost diferite şi sunt mai mulţi factori care determină succesul măsurilor de carantină, însă comparaţiile cu situaţia din SUA şi Brazilia arată că ele au fost eficiente şi ce se poate întâmpla în absenţa lor.

De exemplu, dacă Australia, Canada şi Noua Zeelandă au impus restricţii timpurii asupra călătoriilor, alte ţări, precum Algeria, Georgia şi Maroc, au închis şcolile, iar asta alături de închiderea magazinelor şi alte măsuri de carantină şi izolare.

Totodată, în ţări care au cunoscut ulterior o creştere a numărului de cazuri, precum Algeria, Rwanda, Muntenegru şi China (în Beijing) au reimpus o carantină locală sau au reinstituit unele restricţii pentru a limita răspândirea noilor focare.

Un studiu publicat luna trecută în Nature a arătat că până la începutul lunii aprilie restricţiile au ferit de contaminare 285 de milioane de oameni în China, 49 de milioane în Italia şi 60 de milioane în US.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite