Ginerele lui Trump şi-a prezentat planul economic pentru Orientul Mijlociu, numindu-l „ocazia secolului“. Palestinienii refuză să-i dea curs

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ginerele şi consilierul special al preşedintelui american Donald Trump, Jared Kushner, i-a îndemnat marţi, la Manama, pe palestinieni să accepte partea economică a planului de pace pentru Orientul Mijlociu şi să profite astfel de „ocazia secolului“.

Jared Kushner, un apropiat al premierului israelian Benjamin Netanyahu, a prezentat în capitala Bahrainului un plan de investiţii internaţionale în valoare de 50 de miliarde de dolari pentru teritoriile palestiniene şi ţările vecine într-o perioadă de 10 ani.

Însă palestinienii boicotează conferinţa de la Manama, intitulată „De la pace la prosperitate“. Ei consideră demersul lui Kushner drept inoportun, în lipsa unei soluţii politice la conflictul lor istoric cu israelienii.

Administraţia Trump promite că aspectul politic va urma celui economic.

„Acceptarea unei căi de dezvoltare economică este o condiţie prealabilă în vederea ajungerii la soluţionarea acestei probleme politice“, a declarat Jared Kushner în deschiderea conferinţei de la Manama, potrivit AFP.

„Trebuie să fim clari. Creşterea economică şi prosperitatea poporului palestinian nu vor putea fi atinse fără o soluţie politică dreaptă şi durabilă, care să garanteze securitatea Israelului şi să respecte demnitatea poporului Palestinian“, a adăugat el.

„Mesajul meu direct către poporul palestinian este că (...) preşedintele Trump şi America nu v-au abandonat“, a insistat ginerele liderului de la Casa Albă.

Acest plan de dezvoltare economică ar putea fi „ocazia secolului, în cazul în care conducerea (Administraţiei Palestiniene, n. red.) are curajul să profite de ea“, a subliniat Kushner.

Această părere nu este împărtăşită de către secretarul general al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei Saeb Erakat.

„Administraţia Trump nu doar că a abandonat Palestina, ci şi pacea, dreptatea şi principiile de bază ale umanităţii“, a acuzat el într-un mesaj publicat pe Twitter.

Luând cuvântul imediat după Jared Kushner, magnatul în domeniul imobiliar din Dubai Mohamed Alabbar a apreciat că dezvoltarea economică a teritoriilor palestiniene ar putea să aibă loc rapid. Cu ajutorul unui „mediu bun în care să se acţioneze, nu există limită în ceea ce se poate face“, a spus el.

„Problema palestiniană este un lucru la care ţin“, a dat asigurări Alabbar, care deţine turnul Burj Khalifa, cel mai înalt zgârie-nori din lume.

Potrivit administraţiei Trump, planul său economic pentru teritoriile palestiniene ar putea să permită, cu ajutorul unor mari lucrări de infrastructură şi dezvoltării turismului, înfiinţarea a peste un milion de locuri de muncă pentru localnici.

Statele Unite se felicită de organizarea acestei conferinţe, care reuneşte aliaţii săi de la Golful Persic şi Israelul - uniţi în ostilitatea lor faţă de Iran.

Benjamin Netanyahu, care a criticat boicotul palestinian, a evocat în ultimele luni posibilitatea anexării unei părţi a teritoriilor ocupate, un lucru care ar pune capăt speranţelor plaestinienilor de a reuşi să-şi înfiinţeze un stat.

Donald Trump a sugerat că ar putea să accepte această anexare şi că partea politică a planului său ar putea să nu prevadă un stat palestinian, contrar diplomaţiei duse de predecesorii săi.

Cel de-al 45-lea preşedinte american a recunoscut deja Ierusalimul drept capitala Israelului, un act care a generat proteste sângeroase din partea palestinienilor, care la rândul lor îşi doresc ca acest oraş să devină capitala statului la care aspiră.

Protest în Cisiordania

În aceste condiţii, palestinienii resping planul propus de Kushner, suspectând că nu este decât o încercare de cumpărare a lor.

Mii de palestinieni au manifestat marţi în Cisiordania împotriva conferinţei de la Bahrain.

„«Ocazia secolului», aşa cum o numesc ei, are în realitate trei obiective: iniţial, să pună capă cauzei palestiniene, apoi să dea undă verde inamicului sionist pentru a-şi extinde ocupaţia şi, într-un final, să deschidă uşa unei normalizări a relaţiilor între ţările arabe şi acest occupant“, a denunţat Ismael Haniyeh, liderul organizaţiei Hamas, care controlează Fâşia Gaza.

Arabia Saudită, care şi-a trimis la Manama ministrul de Finanţe, a anunţat că susţine „toate eforturile internaţionale menite să ducă la prosperitate în regiune“. Însă regatul wahhabit s-a pronunţat totodată în favoarea unei păci „totale şi drepte“ şi şi-a reiterat susţinerea faţă de înfiinţarea unui stat palestinian.

Iordania şi Egiptul - singurele două ţări arabe care au semnat un acord de pace cu Israelul - au trimis la Manama funcţionari, la fel ca Marocul.

În absenţa principalilor interesaţi, conferinţa ar urma să nu conducă la rezultate tangibile, apreciază un expert.

Potrivit lui Richard LeBaron, un fost diplomat american specializat în Orientul Mijlociu, absenţa liderilor palestinieni îi va permite lui Jared Kushner să-i catalogheze drept nişte persoane care sfidează bunăstarea economică a poporului lor.

„Eşecul atelierului de la Manama va fi de fapt un succes al strategiei lui Trump“, consideră LeBaron, un membru al grupului de reflecţie Atlantic Council.

„Asta le va permite lui Kushner şi echipei sale să pretindă că au făcut totul pentru a ajunge la o soluţie şi să le reproşeze altora lipsa lor de cooperare“, comentează el.

Autoritatea Palestiniană vrea, înainte de toate, adoptarea soluţiei două state, o idee respinsă de Netanyahu şi abandonată de Trump.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite