Ghidul suprem iranian, acuzat de prinţul moştenitor saudit că vrea să redeseneze harta Orientului Mijlociu: este „noul Hitler“

Ghidul suprem iranian, acuzat de prinţul moştenitor saudit că vrea să redeseneze harta Orientului Mijlociu: este „noul Hitler“

Ayatollahul Ali Khamenei FOTO Arhivă

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, l-a calificat pe ghidul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, drept „noul Hitler“ care vrea să redeseneze harta Orientului Mijlociu, transmite Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-un interviu oferit cotidianului The New York Times (NYT), Mohammad bin Salman spune că acţiunile expansioniste întreprinse de Ali Khamenei necesită un răspuns.

„Am învăţat de la Europa că temperarea nu merge. Nu vrem ca noul Hitler al Iranului să refacă Orientul Mijlociu, aşa cum s-a întâmplat în Europa“, a declarat noul lider al regimului saudit.

Această declaraţie este susceptibilă să accentueze tensiunile dintre saudiţi şi iranieni, care se înfruntă direct în conflictele din Siria şi Yemen, notează Reuters.

Această luptă pentru influenţă regională s-a cristalizat în criza politică legată de situaţia premierului libanez Saad Hariri, care, în mod surprinzător, şi-a anunţat demisia la 4 noiembrie în timp ce se afla la Riad, capitala Arabiei Saudite.

Saad Hariri a afirmat în momentul prezentării demisiei că se teme pentru viaţa sa, aruncând vina asupra mişcării şite libaneze Hezbollah şi puterii de la Teheran, acuzându-le că seamănă haos în lumea arabă.

Hezbollah a respins acuzele lui Hariri, apreciind că anunţul său face parte dintr-un act de război orchestrat de saudiţi. Hariri a revenit între timp asupra deciziei sale.

În ceea ce priveşte războiul din Yemen, prinţul Salman a susţinut că situaţia de acolo este favorabilă ţării sale şi aliaţilor ei, care stăpânesc 85% din teritoriul yemenit.

citeste totul despre: