Germania nu se grăbeşte să restituie vestigiile fostelor sale colonii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai bătrân african din Berlin are 13 metri înălţime şi poartă cu sine o înţelepciune acumulată în 150 de milioane de ani. Scheletul de Brachiosaurus brancai, vedeta Muzeului de Istorie Naturală din oraş, a fost descoperit de un paleontolog german între 1909 şi 1913 în Tanzania, pe atunci parte a Imperiului German.

Cand preşedintele francez Macron a spus, în noiembrie 2017, că-şi doreşte ca în timpul mandatului său să se înceapă un proces de restituire a patrimoniului african către teritoriul-mamă, mulţi au considerat că a sosit vremea şi pentru dinozaurul din Berlin să se întoarcă acasă.

Însă după şase luni de la declaraţie, brahiozaurul din Berlin nu s-a mişcat niciun centimetru, istoricii considerând acest lucru un semn că guvernul lui Merkel nu răspunde cu tragere de inimă apelului făcut de Macron, scrie The Guardian.

Noi reguli despre restituirea obiectelor din contextul colonial au fost dezvăluite luni de către Ministrul German al Culturii, Monika Grutters.  Aceasta a subliniat nevoia de a reexamina provenienţa obiectelor, începând chiar cu secolul al XV-lea. Regulile sunt, însă, unele orientative, nu obligatorii şi lasă loc de multe interpretări.

Grutters a declarat că „perioada colonială a reprezentat pentru prea mult timp un punct mort în cultura noastră de comemorare şi o reanaliză reprezintă datoria Germaniei faţă de fostele sale colonii.”

Eckart Kohne, directorul Asociaţiei Muzeelor din Germania a spus, referitor la îndemnul lui Macron: „Dacă acesta e un apel pentru a trimite înapoi, la grămadă, într-un camion, colecţiile de muzeu, atunci nu-l considerăm ca fiind unul bun.”

Activiştii au criticat noul document care stabileşte regulile orientative pentru restituirea obiectelor din perioada colonială. „Regulile reprezintă o tentativă de a păstra interesele coloniale, care cu siguranţă va eşua,” a declarat Tahir Della, membru al Iniţiativei pentru oameni de culoare din Germania (ISD)

„Muzeele germane au nevoie de un semnal puternic din partea Guvernului,” a spus Jurgen Zimmerer, istoric al colonialismului la Universitatea din Hamburg, care a contribuit la prevederi. „Trebuie să se vadă clar că există o voinţă politică pentru a aborda problema perioadei coloniale. Fără aceasta, impresia generală va rămâne aceea că pentru Germania problema se învârte doar în jurul banilor.”

Comentariile lui Macron au stârnit dezbateri publice în Germania, în contextul în care Berlinul se pregăteşte de un eveniment controversat:  deschiderea Palatului Berlinului, „ Humboldt Forum ”, în 2019, care va uni colecţiile etnologice şi colecţiile de artă asiatică ale oraşului.

Miercuri, Fundaţia Patrimoniului Cultural Prusac a returnat nouă obiecte din colecţia oraşului către Corporaţia Chugach Alaska, care reprezintă popoarele indigene din sud-vestul Alaskăi.

În urma unor cercetări, s-a descoperit că artefactele, incluzând 2 măşti deteriorate, un leagăn de copil şi un idol din lemn, au fost sustrase ilegal din morminte ale indigenilor din Alaska, de către etnologul norvegian Johan Adrian Jacobsen, în jurul anului 1880.

Imagine indisponibilă

Alte obiecte mai importante din colecţiile Berlinului, cum ar fi scheletul de Brachiosaurus brancai, cel mai probabil nu vor fi restituite prea curând.

La începutul acestei luni, Ministrul de Externe al Tanzaniei, Augustine Mahiga, a subliniat că fosilele nu aparţin nici Germaniei, nici Tanzaniei, ci patrimoniului cultural mondial.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite