George Friedman: UE, tot mai puţin demnă de încredere şi mai impredictibilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Friedman
George Friedman

Uniunea Europeană a eşuat, dar nu există alternativă clară. Aceasta este părerea analistului politic american George Friedman, fondator al agenţiei Stratfor.

Potrivit lui, americanii constată că există un eşec în ceea ce priveşte rezolvarea problemei imigranţilor, însă, din punctul lor de vedere, chestiunea nu este una majoră, având în vedere că se referă la strămutarea a mai puţin de 0,5% din populaţie. 

Problema este că Europa nu poate lua o decizie privind modul în care să rezolve situaţia. „Poţi decide să nu laşi pe nimeni să intre şi apoi iei măsuri sau poţi decide să-i integrezi (pe refugiaţi, n.red.)  şi faci anumite lucruri pentru asta. Incapacitatea Europei de a lua o decizie este, din punctul de vedere al americanilor, cea care pune cele mai multe probleme“, a declarat Friedman într-un interviu acordat în exclusivitate EurActiv.com.

Friedman a explicat că această chestiune este problematică întrucât Statele Unite au un parteneriat cu Uniunea Europeană, iar divergenţele care au apărut la nivelul UE încep să se resimtă şi la nivelul Alianţei Nord-Atlantice.

Deşi Friedman consideră că situaţia nu este catastrofală pentru Statele Unite, el admite că aceasta implică o serie de provocări pentru americani în ceea ce priveşte Orientul Mijlociu, dar şi în privinţa Rusiei, în contextul în care europenii sunt priviţi de americani ca fiind „din ce în ce mai de neîncredere şi din ce în ce mai imprevizibili“. 

Anul 2016 va aduce, în opinia analistului politic, un acord în ceea ce priveşte Ucraina. „Ruşii au intrat în Siria pentru a le face americanilor o favoare, întrucât americanii nu pot scăpa de Assad şi nu vor să scape de Assad, iar faptul că ruşii îl protejează înseamnă că Statul Islamic nu poate ajunge la Damasc“, a explicat George Friedman. „Pornind de aici, ruşii cred că vor obţine favoruri şi înţelegeri cu Statele Unite, şi aşa va fi. În acest moment, ambele părţi doresc un conflict îngheţat. Dar, pentru ruşi, Ucraina rămâne o chestiune fundamentală de securitate naţională şi nu poate fi evitată“, a adăugat fondatorul Stratfor. 

În opinia sa, Rusia trebuie să aibă o zonă-tampon. „Pentru moment, a pierdut ţările baltice şi cine ştie ce se va întâmpla cu Belarusul“, a afirmat Friedman, lăsând să se înţeleagă faptul că, în acest context, Rusia nu este dispusă să cedeze în cazul Ucrainei. 

Ca urmare, fondatorul agenţiei Stratfor spune că anticipează între Rusia şi SUA „un an sau doi de relaţii relativ îngheţate“. Apoi, peste doi ani, „credem că ruşii vor fi gata să emită cereri privind Ucraina“. Totodată, având în vedere că americanii îşi consolidează poziţiile în România, Polonia şi în ţările baltice, „lucrurile pot deveni mai periculoase, în contextul în care ruşii devin mai disperaţi“, a adăugat el. 

Interesant este, potrivit analistului politic, viitorul Uniunii Europene, întrucât aceasta nu poate lua decizii semnificative acum şi nici nu poate hotărî să se dizolve. „Ceea ce se va întâmpla este ceea ce se întâmplă acum: Europa ia decizii din ce în ce mai puţin, iar când ia, statele europene le acordă atenţie din ce în ce mai puţin.“

În ceea ce priveşte rolul pe care îl joacă Turcia în criza refugiaţilor, Friedman spune că această ţară „este centrul furtunii care face ravagii în Eurasia“, iar, în momentul de faţă, relaţiile acestui stat cu celelalte nu sunt clare. „Relaţiile sale cu ruşii au intrat în colaps. Relaţiile cu Orientul Mijlociu - cu Siria şi cu Irak-ul - sunt ambigue.“

Iar faptul că Europa este tot mai preocupată de ce se întâmplă în zona de nord, iar regiunea Balcanilor nu este cu adevărat supravegheată reprezintă o oportunitate pentru Turcia. Tocmai această oportunitate istorică atrage după sine crize interne.

„Ceea ce a fost trecutul în Turcia este acum viitorul: islamul. Ceea ce a fost viitorul este acum trecutul: Europa“, a afirmat George Friedman.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite