General american: Iranul a făcut un pas înapoi în zona Golfului Persic, datorită acţiunilor de descurajare ale SUA

General american: Iranul a făcut un pas înapoi în zona Golfului Persic, datorită acţiunilor de descurajare ale SUA

FOTO AFP

Iranul a ales „să facă un pas înapoi şă să-şi recalculeze poziţia“, după ce făcea pregătiri pentru un eventual atac asupra forţelor americane din regiunea Golfului Persic, dar este prea devreme pentru a concluziona că ameninţarea a dispărut, a declarat comandantului forţelor americane din Orientul Mijlociu, joi, potrivit The Guardian.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-un interviu acordat unor reporteri care-l însoţeau în zona Golfului, generalul Frank McKenzie, şeful comandamentului central al SUA, a spus că rămâne îngrijorat cu privire la potenţialul de agresiune al Iranului şi că nu exclude să solicite forţe militare americane adiţionale, pentru a întări apărarea în faţa rachetelor iraniene sau a altor arme.

„Nu cred că ameninţarea a scăzut“, a spus McKenzie. „Cred că ameninţarea este foarte reală“.

Tensiunile dintre SUA şi Iran s-au agravat de când Donald Trump şi-a retras ţara dintr-un acord nuclear din 2015, încheiat între Iran şi mai multe puteri mondiale şi a reimpus sancţiuni Teheranului. Luna trecută, drept răspuns la ceea ce oficialii americani au caracterizat drept o ameninţare iminentă, SUA au anunţat că vor trimite de urgenţă un portavion şi alte mijloace de descurajare în regiune.
SUA consideră Iranul vinovat şi de atacurile de luna trecută asupra unor petroliere, într-un port din Emiratele Arabe Unite. 

La Bagdadm McKenzie le-a spus reporterilor să desfăşurările de forţe americane din Golf „i-au determinat pe iranieni să se retragă puţin, dar nu sunt sigur dacă dau înapoi din punct de vedere strategic“.

Generalul a spus că SUA arată destulă forţă cât să „descurajeze“, fără să-şi provoace „inutil“ adversarul. „Muncim din greu ca să păstrăm această linie“.

„Am luat măsuri pentru a le arăta iranienilor că suntem serioşi în ceea ce priveşte capacitatea noastră de a ne apăra“, a mai precizat generalul, referindu-se la trimiterea promptă de forţe în zona Golfului, inclusiv a portavionului USS Abraham Lincoln, a patru bombardiere B-52 ale Air Force şi unor baterii adiţionale de sisteme antiaeriene Patriot.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: