GALERIE FOTO Cele mai frumoase oraşe abandonate ale lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
oras fantoma

Oraşe fantomă există peste tot în lume, fie pentru că au apărut în urma unor catastrofe naturale, fie pentru că au fost distruse de oameni sau pentru că populaţia s-a extins şi nu s-a mai putut încadra zonelor iniţial locuite. În acest sens, „Daily Mail“ prezintă câteva dintre cele mai cunoscute astfel de aşezări urbane.

Grytviken, Georgia de Sud

După zeci de ani în care a reprezentat centrul procesării cărnii de balenă, oraşul Grytviken din arhipelagul Georgia de Sud, şi-a pierdut în totalitate populaţia permanentă.

Rămăşiţele giganticelor oase de balenă, dar şi navale abandonate relatează povestea civilizaţiei vânătorilor. Aşezările caselor din stuc alb dezvăluie faptul că vânătorii de balene au trăit în valea verde de sub munţii acoperiţi de zăpadă ai insulei situate la aproximativ 1.609 kilometri distanţă de partea estică a Americii de Sud.

Oraşul a fost locuit până în anul 1960, adică până în momentul în care stocul de balene a scăzut drastic de-a lungul anilor de exploatare.

În prezent, Gryviken este un oraş fantomă, o destinaţie pentru navele de croazieră, dar totodată reprezintă şi locul unde se află mormântul exploratorul anglo-irlandez Ernest Shackleton.

image

Chaiten, Chile

Oraşul sud-american Chaiten din Chile a fost grav avariat de vulcanul cu acelaşi nume ce a erupt pentru prima dată în 9000 de ani în luna mai a anului 2008. Erupţia a provocat şi o creştere a debitului râului Blanco ceea ce a condus la indundaţii puternice şi la distrugerea totală a aşezării.

Deşi guvernul a încercat reconstruirea oraşului, în cele din urmă lucrările au fost abandonate, iar populaţia a fost relocalizată pentru permanenţă în Futaleufu.

Viitorul Chaitenului reprezintă o chestiune controversată în cadrul politicii din Chile.

image

Berlin, Nevada

În 1897, oraşelul deşertic Berlin, Nevada a fost declarat ca fiind parte a Districtului Uniunii de Minerit. Deşi mina avea tuneluri lungi de patru kilometri, pe durata funcţionării a produs aur şi argint cu o valoarea mai mică de un milion de dolari. 

Cu toate că a fost locuit de familiile a aproximativ 250 de lucrători, în 1911, odată cu lipsa metalelor preţioase, populaţia s-a mutat.

În 1971 a fost adăugat Registrului Naţional al Locurilor Istorice, iar în prezent este considerat un orăşel fantomă.

image

Romagnano al Monte, Italia

Situat în provincia Salerno, Romagnano al Monte este unul dintre oraşele fantomă din cadrul regiunii care a fost victimă a cutremurului din 1980. Străzile înguste şi clădirile abandonate dau senzaţia unui oraş medieval aflat în prăbuşire, în ciuda cablurilor de energie electrică şi ale altor resturi ale modernităţii.

20 de ani mai târziu, aşezarea urbană a devenit o destinaţie turistică populară printre peisajele uimitoare ale regiunii Campania.

image

Oradour-sur-Glane, Franţa

Satul este situat în regiunea Limousin din partea central-vestică a Franţei.

Aşezarea a fost distrusă în anul 1944 când mai mult de 600 de rezidenţi au fost masacraţi în urma atacului campaniei germane Wafeen-SS.

La ordinele preşedintelui francez Charles de Gaulle, după război un nou sat a fost construit într-o zonă din apropiere, iar ruinele aşezării originale au fost menţinute având rolul de muzeu şi memorial permanent al morţii.

image

Chinguetti, Mauritania

Timp de secole oraşul a reprezentat locul de întâlnire al pelerinilor din Maghrib care apoi îşi continuau de aici drumul către Mecca şi de cei din regiunile apropiate este recunoscut ca fiind al şaptelea cel mai sfânt oraş islamic.

Nu există nici o recunoaştere a acestei afirmaţii în afara Africii de Vest, însă indiferent de poziţia în clasament, Chinguetti reprezintă una dintre cele mai importante aşezări istorice, atât din punct de vedere al istoriei islamului, cât şi din punct de vedere al istoriei Africii de Vest.

Deşi în mare măsură abandonat în deşert, chiar şi astăzi străzile pustii continuă să reflecte arhitectura urbană şi religioasă a Imperiului Maur aşa cum a existat ea în Evul Mediu.

image

Kayaköy, districtul Fethiye, Turcia

Oraşul a suferit o reînoire în urma devastării produse de cutremurul din 1856, dar şi de incendiul din 1885.

După războiul greco-turc, Kayaköy a fost în mare parte abandonat de către locuitorii săi după ce în 1923 un acord de schimb a fost semnat între guvernele grec şi turc.

Kayaköy reprezintă astăzi muzeu şi monument istoric. Ruinele a aproximativ 500 de case, precum şi două biserici ortodoxe greceşti care reprezintă cele mai importante obiective turistice ale oraşului fantomă se află sub protecţia guvernului turc.

image

Bodie, California

Bodie a reprezentat un oraş minier aflat în plină expansiune care şi-a câştigat notorietatea în anul

1870 datorită comerţului profitabil cu minereu de aur. Până în 1914 însă, profiturile miniere au cunoscut un nivel scăzut, fapt ce i-a determinat pe rezidenţii să abandoneze aşezarea. 

image

 Calico, California

Calico a reprezentat un oraş minier localizat în Deşertul Mojave. Având peste 500 de mine , producţia de argint a fost lucrativă până la mijlocul anilor 1980, adică până în momenul în care  Actul de Cumpărare al Argintului  a determinat o scădere a preţului metalului preţios, ruinând economia locală şi i-a determinat pe locuitori să părăsească zona.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite