Gafă geopolitică făcută de Papa Francisc: întrebat de situaţia din Afganistan, a vrut s-o citeze aprobator pe Merkel, dar a confundat-o cu Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Francisc / FOTO EPA-EFE
Papa Francisc / FOTO EPA-EFE

Papa Francisc a criticat recentele acţiuni ale ţărilor occidentale în Afganistan, citându-l din greşeală pe Vladimir Putin.

Papa Francisc a fost întrebat, în cadrul unui amplu interviu pentru postul spanion de radio COPE, ce părere are despre retragerea SUA şi a aliaţilor din Afganistan după 20 de ani de război, conform Politico şi The Guardian.

Papa a spus că a fost impresionat de o declaraţie a cancelarului german, Angela Merkel, pe care a descris-o drept „una dintre cele mai mari figuri politice ale lumii”, şi că va încerca s-o traducă în spaniolă: „Este necesar să încheiem politica iresponsabilă de a interveni din exterior şi de a construi democraţia în alte ţări, ignorând tradiţiile altor popoare”.

Suveranul Pontif a descris declaraţia drept una „înţeleaptă”.

Cu toate acestea, citatul oferit de Papa Francisc nu-i aparţine cancelarului german, ci preşedintelui rus Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a făcut declaraţia în august, când a cerut oprirea intervenţiilor în Afganistan ale altor state.

Declaraţia a fost făcută în cadrul întâlnirii cu Merkel la Moscova. Putin a spus atunci că ţările occidentale „trebuie să nu mai adopte politica iresponsabilă de a impune valori străine din exterior”. 

Merkel a recunoscut atunci că eforturile de a crea un context în care poporul afgan să-şi poată decide viitorul au eşuat. „Trebuie să spun, însă, că în eforturile noastre de dezvoltare, nu am vrut să forţăm niciun sistem asupra Afganistanului. Dar am văzut milioane de fete bucuroase că se pot duce la şcoală şi că femeile au putut participa”, a adăugat Merkel.

Papa Francisc a mai spus că în cazul retrageri din Afganistan, lucrurile au arătat ca şi cum „toate posibilităţile n-au fost luate în calcul”. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite