Furie la Teheran după asasinarea lui Fakhrizadeh. Un jurnalist propune răzbunarea omului de ştiinţă cu lansarea unui atac asupra unui oraş din Israel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Haifa FOTO Arhivă
Haifa FOTO Arhivă

Un jurnalist iranian cunoscut pentru comentariile sale acide la adresa Israelului propune lansarea unui atac asupra oraşului Haifa, de la Marea Mediterană, în cazul în care se adevereşte că statul evreu este implicat în asasinarea omului de ştiinţă Mohsen Fakhrizadeh.

Într-un articol scris pentru publicaţia conservatoare Kayhan, Sadollah Zarei susţine că Iranul trebuie să dea o ripostă mai dură împotriva Israelului în cazul Fakhrizadeh comparativ cu alte animozităţi de până acum. Potrivit lui, Iranul trebuie să răspundă mai dur chiar şi decât în cazul asasinării generalului Qasem Soleimani, ucis la 3 ianuarie din ordinul lui Trump. Dacă asasinarea lui Soleimani a fost urmată de atacuri cu rachete împotriva unor baze americane din Irak, asasinarea lui Fakhrizadeh necesită un atac cu victime, spune jurnalistul iranian. Prin urmare, el propune un atac asupra Haifa, un oraş de peste 280.000 de locuitori de la Marea Mediterană.

„Va duce cu siguranţă la descurajare, deoarece Statele Unite, regimul israelian şi agenţii săi nu sunt nicidecum pregătiţi să ia parte la un război”, susţine autorul.

Haifa a mai fost ameninţat în trecut cu atacuri din partea Iranului şi a aliaţilor săi din mişcarea şiită libaneză Hezbollah.

Mohsen Fakhrizadeh, considerat un „Robert Oppenheimer al programului nuclear iranian”, a fost ucis vineri în apropiere de Teheran.

Arătat cu degetul, Israelul încă nu a comentat pe marginea acestui asasinat.

Sâmbătă, ayatollahul iranian Ali Khamenei a ameninţat cu răzbunarea lui Mohsen Fakhrizadeh.

Ali Khamenei îl prezintă pe Fakhrizadeh drept un „om de ştiinţă eminent şi distins al ţării şi un cercetător defensiv”.

„Vom răspunde asasinării martirului Fakhrizadeh la momentul potrivit”, a anunţat preşedintele iranian Hassan Rohani. „Naţiunea iraniană este mai deşteaptă decât să cadă în capcana sioniştilor. Ei vor să creeze haos”, a denunţat el.

Asasinatul prezintă însă indiciile unei ambuscade militare atent planificate, comentează agenţia de presă AP.

Operaţiunea a avut loc la Absard, un sat situat la est de capitala Iranului, unde se retrage elita ţării.

Potrivit televiziunii iraniene, un camion vechi, cu explozivi ascunşi sub o încărcătură de lemne, a fost detonat în timp ce maşina lui Fakhrizadeh trecea pe lângă el.

Maşina s-a oprit, iar cel puţin cinci atacatori înarmaţi au apărut şi au tras rafale în maşină, potrivit agenţiei semioficiale de presă Tasnim.

Fakhrizadeh a murit la spital, după ce echipa medicală nu a reuşit să-l resusciteze.

Gărzi de corp ale lui Fakhrizadeh au fost rănite în asasinat.

În fotografii şi înregistrări video postate online apare sedanul negru, marca Nissan, al lui Fakhrizadeh, cu găuri de gloanţe în parbriz şi o baltă de sânge pe drum.

Pentagonul a anunţat la câteva ore după atac că trimite portavionul USS Nimitz înapoi în Orientul Mijlociu - o decizie neobişnuită, în contextul în care nava s-a aflat într-o misiune de câteva luni în regiune.

Uciderea lui Fakhrizadeh are loc cu puţin înainte de marcarea a zece ani de la asasinarea omului de ştiinţă iranian în domeniul nuclear Majid Shahriari, atribuită de Teheran tot Israelului.

Acest act riscă să amplifice tensiunile dintre Iran şi Statele Unite în ultimele zile ale mandatului lui Donald Trump, după ce preşedintele ales Joe Biden a anunţat că administraţia sa ar putea reveni în cadrul Acordului de la Viena din 2015 asupra programului nuclear iranian, din care Trump şi-a retras ţara în mai 2018.

ONU a cerut Iranului să dea dovadă de „reţinere”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite