„Furia Eufratului“ se apropie de final. Forţele arabo-kurde sprijinite de SUA încercuiesc Rakka, „capitala“ Statului Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia teroristă sunnită Statul Islamic a pierdut oraşul strategic Tabqa şi şi-a retras toate forţele la Rakka, cel mai mare şi mai important bastion al său din Siria.

După şapte săptămâni de lupte intense cu Forţele Democratice Siriene (FDS), jihadiştii din Statul Islamic au fugit miercuri din Tabqa şi s-au repoziţionat la Rakka, oraşul pe care l-au cucerit în vara lui 2014 şi l-au autoproclamat drept „capitală a califatului“ lor.

Situat la 55 de kilometri sud-vest de Rakka, Tabqa era pentru jihadişti cel mai important bastion de protejare a „capitalei“ lor. De-acum, Tabqa, datorită barajului şi aeroportului său, este cel mai important punct strategic în continuarea operaţiunilor anti-SI ale FDS sub campania militară „Furia Eufratului“.

FDS, o coaliţie arabo-kurdă sprijinită de SUA, a purtat primele lupte cu Statul Islamic în 2015 şi s-a dovedit până acum cea mai eficientă forţă în combaterea acestei organizaţii teroriste.

În prezent forţele sale se regrupează în jurul Rakka, cea mai apropiată poziţie fiind la 8 kilometri distanţă de inamic, şi pregătesc faza finală a „Furiei Eufratului“, care a fost lansată în noiembrie anul trecut.

Asaltul împotriva aşa-numitei capitale a Statului Islamic va fi dat cel mai probabil în iunie, potrivit unor comandanţi din cadrul FDS.

„Ne regrupăm trupele“ pentru lansarea asaltului final, care va depinde de „circumstanţe şi tacticile militare“, a declarat pentru AFP Rojda Felat.

image

În acelaşi timp, FDS aşteaptă arme din partea SUA. Un anunţ în acest sens a fost făcut de armata americană, care sprijină cu consilieri pe teren şi atacuri din aer operaţiunile anti-SI ale FDS.

Armele urmează să fie livrate Unităţilor de Protecţie a Poporului Kurd (YPG), facţiunea principală din cadrul FDS.

Această veste a stânit, însă, furie la Ankara, o aliată a SUA în NATO. Ankara consideră YPG drept ramura siriană a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK, mişcare separatistă kurdă din Turcia) şi este sensibilă la orice acţiune a acesteia.

De altfel, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care urmează să se întâlnească cu omologul său american Donald Trump pe 16 mai, la Washington, a îndemnat Statele Unite să „revină fără întârziere“ asupra deciziei de a înarma YPG. Potrivit Ankarei, aceste arme vor ajunge în cele din urmă să fie utilizate de kurzi împotriva statului turc. Însă Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, s-a declarat joi convins că SUA şi Turcia vor reuşi să-şi depăşească diferendul în această problemă.

Aproximativ 320.000 de persoane au murit şi alte câteva milioane au fost nevoite să fugă din propriile case din cauza războiului din Siria, care a intrat în al şaselea an.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite