Franţa avertizează că retragerea SUA din Siria poate duce la reformarea Statului Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Tasnim
FOTO Tasnim

Decizia Statelor Unite de a se retrage din nord-estul Siriei pentru a lăsa Turcia să lanseze o ofensivă împotriva militanţilor kurzi poate deschide calea unui reviriment al grupării Stat Islamic, a avertizat luni ministrul francez al Apărării, Florence Parly, transmite Jerusalem Post.

Franţa este unul dintre principalii aliaţi ai Washingtonului, în coaliţia condusă de SUA care luptă cu gruparea Stat Islamic în Siria şi Irak, avioanele franceze fiind utilizate pentru a lovi ţinte militante, iar forţele sale speciale din teren coordonându-şi activitatea cu liptători kurzi şi arabi, transmite Jerusalem Post.

Statele Unite au început luni să îşi retragă trupele de la graniţa din nord-estul Siriei, o mişcare salutată de preşedintele Donald Trump ca o încercare de a ieşi ”dintr-un război fără sfârşit”.

”Vom fi extrem de precauţi ca acest anunţ referitor la dezangajarea Statelor Unite şi o posibilă ofensivă a Turciei să nu creeze o manevră periculoasă care să ne îndepărteze de la obiectivul urmărit, acela de a lupta cu Statul Islamic, şi să pună în pericol populaţia locală”, a declarat Parly reporterilor, în nordul Franţei.

”Trebuie să fim extrem de vigilenţi că o manevră de acest timp nu va întări Daesch (Stat Islamic) în loc să o slăbească şi eraficheze”, a spus aceasta.

Franţa este în mod special sensibilă în ceea ce priveşte ameninţarea Stat Islamic, după mai multe atacuri majore, soldate cu victime, care au avut loc pe teritoriul său, oficialii considerând că gruparea militantă continuă să reprezinte un pericol.

Sute de cetăţeni francezi s-au alăturat grupării Stat Islamic în Siria, iar în prezent sunt reţinuţi în tabere controlate de kurzi. În aşteptarea unui atac turc, kurzii ar putea să fie nevoiţi să reducă securitatea taberelor respective.

Potrivit Ministerului de Externe francez, luptătorii terorişti aflaţi în detenţie, inclusiv cei de naţionalitate străină, trebui judecaţi acolo unde au comis crime, avertizând în acelaţi timp Turcia împotriva unei operaţiuni unilaterale.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite