Franţa se oferă să medieze relaţia dintre Turcia şi forţele kurde în războiul din Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa s-a oferit să medieze relaţiile în conflictul din nordul Siriei, unde Turcia a lansat în ianuarie o ofensivă militară împotriva luptătorilor kurzi, relatează BBC.

Ankara se luptă pentru a alunga miliţia kurdă YPG, pe care o consideră o extensie a Pardidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, s-a întâlnit cu membri ai forţelor democrate siriene dominate de kurzi, precum şi YPG. Acesta şia exprimat speranţa pentru un dialog între Turcia şi miliţie.

Potrivit unei declaraţii oficiale, preşedintele „a adus un omagiu sacrificiilor şi rolului hotărâtor” al forţelor democrate siriene (SDF) în lupta împotriva Statului Islamic. În ultimii ani, Franţa a suferit o serie de atacuri teroriste revendicate de ISIS, inclusiv atacurile de la Paris când în 2015 şi-au pierdut viaţa 130 de persoane.

Cu doar o săptămână în urmă, un simpatizant ISIS a ucis trei persoane într-un incident în sudul Franţei, printre care şi un ofiţer de poliţie care a murit după ce s-a oferit în schimbul unui ostatic.

Unul dintre motivele pentru care Franţa susţine SDF este pentru că aceştia din urmă reprezintă un aliat principal al SUA în lupta împotriva Statului Islamic, la care se alătură şi YPG-ul kurd.

Franţa şi Statele Unite au oferit miliţiei arme şi au susţinut antrenamente pentru a susţine lupta împotriva ISIS. Totodată, SUA susţine afirmaţia YPG-ului care susţine că nu are legături directe cu PKK-ul, pe care Turcia îl numeşte un grup terorist.

Preşedintele a mai declarat că Franţa va sprijini „stabilizarea” zonei de securitate din Siria de nord-est pentru a împiedica Statul Islamice să revendice teritoriul. De cealaltă parte, oficialii kurzi au precizat că Macron s-a angajat să trimită mai multe trupe în zonă. Totuşi, oficialii de la Paris nu au confirmat şi s-au ferit să comenteze.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite