Franţa a cedat în problema rromă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a evita sancţiunile, Parisul s-a pliat cerinţelor UE. Franţa a trimis Comisiei Europene, pe ultima sută de metri, documentul prin care se angajează că va aplica directiva asupra liberei circulaţii în UE.

Executivul european a primit vineri seară, cu puţin timp înainte de expirarea termenului-limită, documentele pe care le ceruse Franţei în privinţa intenţiilor de a-şi modifica legislaţia naţională cu privire la libera circulaţie . „Am primit documentele franceze, le vom analiza în timpul weekendului", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei, Matthew Newman, care a refuzat să dea detalii despre conţinutul răspunsului francez.

Legislaţie modificată

Raportul, ce ar trebui să pună capăt polemicii din jurul expulzării rromilor şi să evite declanşarea procedurii de infringement de către Comisie împotriva Franţei, a fost trimis prin curier electronic la ora 22 şi 15. Surse diplomatice de la Paris au afirmat că documentele confirmă intenţia Franţei de a modifica legislaţia naţională în vederea unei mai bune transpuneri a directivei europene din 2004 privind libera circulaţie a comunitarilor. Textul impune garanţii procedurale stricte pentru cetăţenii repatriaţi, aflaţi în situaţii similare cu rromii români şi bulgari care au fost nevoiţi să părăsească Franţa începând din luna august, notează AFP.

Comisarul pentru Justiţie, intransigent

Autorităţile franceze au trimis şi un calendar pentru aplicarea măsurilor, în conformitate cu promisiunea făcută în cursul săptămânii de ministrul francez al Imigraţiei, Eric Besson. Modificările legislative vor fi operate prin decrete specifice şi printr-un proiect de lege a imigraţiei care există deja şi care urmează să ajungă în Senatul francez la sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor, după ce a fost deja adoptat de deputaţii francezi.

Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, a apreciat, ieri, drept „pozitiv" faptul că Franţa a transmis Comisiei Europene, înaintea expirării termenului-limită, un răspuns oficial privind repatrierea rromilor. „Consider că este o mişcare pozitivă: Franţa răspunde ultimatumului nostru", a declarat Viviane Reding. „Dar acum, care este conţinutul acestui răspuns", s-a întrebat oficialul CE. „Trebuie analizat cu seriozitate, deoarece sunt texte legislative şi analiza nu trebuie făcută superficial", a spus Reding, precizând că o echipă de jurişti va studia, în cursul weekendului, răspunsul transmis de Franţa.

Infrigementul, evitat

Reding şi-a exprimat speranţa că la începutul săptămânii viitoare va avea la dispoziţie rezultatele analizei, pentru a putea formula o propunere pentru colegiul comisarilor. În lipsa unui angajament clar în privinţa modificării legislaţiei, Comisia ameninţase că va declanşa o procedură de infringement împotriva Franţei, care ar fi putut duce la sesizarea Curţii Europene de Justiţie. După analizarea documentelor transmise de Franţa, cei 27 de comisari europeni se vor reuni, marţi, pentru a lua o decizie în acest sens, însă, ţinând cont de angajamentele asumate de Paris, este probabil ca ei să renunţe la această sancţiune.

Dovezi

Surse diplomatice de la Paris au afirmat că Franţa urma să trimită, ieri, Comisiei şi „un număr de decizii individuale solicitate" pentru a dovedi că modul în care au fost repatriaţi până acum rromii nu a fost discriminatoriu şi nu a vizat o minoritate etnică.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite