Franţa aşteaptă „furtuna“ musulmană

Ambasadele, consulatele şi şcolile franceze vor fi închise în aproximativ 20 de ţări islamice, mâine, în ziua rugăciunilor musulmane, ca o precauţie după publicarea ieri, de către săptămânalul francez „Charlie Hebdo", a unor caricaturi cu profetul Mohamed.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a apreciat că publicaţia, al cărui sediu era păzit ieri de poliţie, nu a făcut decât „să pună gaz pe foc" în contextul revoltelor generate în lumea islamică de difuzarea pe YouTube a unui fragment din filmul american „Inocenţa musulmanilor".

Pe prima pagină a revistei franceze se află o caricatură  în care un musulman (care seamănă cu profetul Mahomed), într-un scaun cu rotile, este împins de un evreu ortodox. Presupusul Mahomed spune: „Nu trebuie să vă bateţi joc!". Titlul caricaturii este „Untouchable 2", referire la un film francez despre un bogat paralizat şi asistentul său de culoare. Revista conţine şi alte caricaturi cu profetul Mahomed în paginile de interior.

Editorul săptămânalului, Stephane Charbonnier, spune că revista foloseşte libertatea de exprimare pentru a comenta ştirile într-un mod ironic. „Subiectele săptămânii au fost Mahomed şi acel film prost, deci am făcut caricaturi cu Mohamed", a spus Charbonnier. În câteva ore, săptămânalul a vândut 75.000 de exemplare şi, potrivit „Le Figaro", va scoate vineri  un nou tiraj de 200.000 de exemplare,  adică de patru ori tirajul obişnuit al publicaţiei.

Manifestaţie interzisă

Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a anunţat interzicerea unei manifestaţii prevăzute sâmbătă la Paris împotriva filmului „Inocenţa musulmanilor". „Nu există niciun motiv să lăsăm să vină în ţara noastră conflicte care nu privesc Franţa. Suntem într-o republică ce nu are deloc intenţia de a se lăsa intimidată de cineva", a spus Ayrault.

Noi îndemnuri la manifestaţii pentru sâmbătă în Paris şi în alte oraşe mari din Franţa au fost lansate pe reţelele sociale. Sâmbăta trecută, circa 250 de persoane au luat parte la o manifestaţie neautorizată lângă Ambasada SUA din Paris.

Scandal şi în Germania

Autorităţile germane vor invoca raţiuni ce ţin de siguranţa naţională pentru a interzice grupării extremiste Pro Deutschland să difuzeze filmul „Inocenţa musulmanilor", aflat la originea violenţelor din ţările arabe. Ministrul de Interne, Hans Friedrich, a apreciat că e vorba de o „manifestare politică", nu una care ţine de libertatea de exprimare.

citeste totul despre: