Franţa îl acuză pe Trump de lipsă de „bun simţ“, după ce preşedintele american l-a atacat pe Macron pe Twitter chiar în ziua comemorării atacului de la Bataclan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un purtător de cuvânt al preşedintelui francez Emmanuel Macron a spus că atacurile lui Trump la adresa liderului de la Elysee au fost lipsite de „bun simţ”, venind în contextul împlinirii a trei ani de la atacul terorist sângeros de la Bataclan, în urma căruia 130 de oameni au fost ucişi, potrivit The Guardian.

Trump a lansat o serie de mesaje virulente pe Twitter la adresa omologului său francez , în care a condamnat înfrângerea Franţei de către Germania în cele două războaie mondiale, a abordat subiectul tarifelor vamale şi sancţiunilor comerciale, prezentând ca exemplu vinul şi i-a adus aminte lui Macron că nu stă prea bine în sondaje.

Întrebat, miercuri, de mesajele preşedintelui american, purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Benjamin Griveaux a declarat: „Ieri a fost 13 noiembrie. Marcăm uciderea a 130 dintre cetăţenii noştri, aşa că voi răspunde în engleză: bunul simţ ar fi fost potrivit.”

La două zile de la vizita efectuată la Paris cu prilejul Centenarului Armistiţiului din 1918, liderul de la Casa Albă a publicat pe Twitter o serie de mesaje virulente la adresa omologului său de la Elysee. 

Trump, ales preşedinte ca reprezentant al republicanilor, a respins din nou ideea creării unei armate europene şi a pus în discuţie scăderea cotei de popularitate a lui Macron, un progresist.

Într-un prim mesaj, Trump a criticat ideea înfiinţării unei armate europene, pe care a considerat-o acum câteva zile ca fiind „insultătoare“.

„Emmanuel Macron a sugerat să-şi creeze propria lor armată pentru a apăra Europa de Statele Unite, China şi Rusia. Dar Germania a fost în Primul şi în Al Doilea Război Mondial. Cum se descurca Franţa? Începeau să înveţe germana la Paris înainte de sosirea Statelor Unite“, a ironizat el, făcând referire la ocupaţia germană din Al Doilea Război Mondial.

Într-un alt mesaj, Trump a abordat subiectul tarifelor vamale şi sancţiunilor comerciale, prezentând ca exemplu vinul.

„Franţa face vinuri excelente, dar şi Statele Unite fac. Problema constă în faptul că este foarte dificil să vinzi vin american în Franţa cu tarife (vamale) ridicate. În acelaşi timp, este uşor să vinzi vin francez în Statele Unite cu tarife vamale mici. Acest lucru nu este corect şi trebuie să se schimbe“, a scris el.

În cele din urmă, Trump a catalogat Franţa drept o ţară naţionalistă şi i-a adus aminte lui Macron de faptul că stă prost în sondaje.

„Problema este că Emmanuel Macron suferă de o cotă de popularitate foarte slabă în Franţa, de 26%, şi o rată a şomajului de aproape 10%“, a mai scris locatarul de la Casa Albă, insistând apoi „MAKE FRANCE GREAT AGAIN“, un ecou al sloganului său din campanie „Make America great again“ („Să redăm măreţia Americii“).

În opinia sa, „nu există o ţară mai naţionalistă decât Franţa“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite