François Hollande respinge criticile privind lipsa lui de acţiune şi vrea să reducă şomajul

Preşedintele francez François Hollande, în scădere în sondaje în Franţa, a respins duminică criticile privind lipsa sa de acţiune, anunţând o viitoare "agendă de redresare" în doi ani şi promiţând să inverseze curba şomajului într-un an.

"Nu voi face în patru luni ceea ce precedecesorii mei nu au făcut în cinci sau zece ani!", a declarat el în cadrul unui interviu acordat postului privat de televiziune TF1, în timp ce criticii săi îi amintesc permanent de activismul de care a dat dat dovadă predecesorul său, Nicolas Sarkozy.

"Scopul este redresarea Franţei", a continuat el. "Voi fixa o agendă de redresare: doi ani", a adăugat el. "Doi ani pentru a pune în aplicare o politică pentru locurile de muncă, pentru competitivitate şi redresare a finanţelor publice".

De la preluarea funcţiei, "Guvernul nu a pierdut timp. A acţionat rapid", a asigurat şeful statului. El s-a justificat invocând o rată "crescută a şomajului, o competitivitate degradată, deficite considerabile şi o îndatorare istorică".

François Hollande şi-a arătat, de asemenea, hotărârea de a combate şomajul. "Trebuie să inversăm curba şomajului într-un an", a declarat el, în timp ce pragul de trei milioane de şomeri a fost depăşit recent în Franţa.
Miza este de a convinge că el este omul "schimbării acum", sloganul său de campanie, şi nu cel al "imobilismului", aşa cum îl acuză dreapta şi presa, inclusiv de stânga, notează AFP citată de Mediafax.

Îngrijoraţi de rata şomajului care nu încetează să crească (aproximativ 10 la sută) pe fondul planurilor sociale în industrie şi neliniştiţi din cauza unei creşteri inderte într-o Europă dominată de probleme (de la recesiunea Italiei şi Spaniei până la încetinirea creşterii în Germania), francezii şi-au pierdut răbdarea.

În primele sale luni la Elysée, François Hollande a crescut salariul minim şi unele ajutoare sociale, a inversat măsurile cele mai nepopulare ale lui Nicolas Sarkozy, crescând impozitele pe averi şi revenind parţial asupra vârstei de pensionare de 60 de ani.

Dar scăderea sa în sondaje, inedită la atât de puţin timp de la alegeri, se confirmă. Potrivit ultimului sondaj BVA publicat duminică de cotidianul Le Parisien, aproape şase francezi din zece se declară "mai degrabă nemulţumiţi" de începutul mandantului de cinci ani al lui Hollande, apreciind că acesta nu va merge "prea departe" cu reformele.

"Francezii se îndoiesc de acum serios de capacitatea lui de a schimba lucrurile", afirmă directorul general adjunct al BVA Gaël Sliman.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: