FOTO VIDEO Cum au sărbătorit egiptenii demiterea preşedintelui Mohamed Morsi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul preşedinte Mohamed Morsi, la depunerea votului în cadrul primelor alegeri prezidenţiale democrate din Egipt, în iunie 2012. FOTO: Reuters
Fostul preşedinte Mohamed Morsi, la depunerea votului în cadrul primelor alegeri prezidenţiale democrate din Egipt, în iunie 2012. FOTO: Reuters

Oponenţii preşedintelui demis Mohamed Mursi au sărbătorit în noaptea de miercuri, după ce armata egipteană a anunţat că fostul lider al ţării a fost arestat şi că vor avea loc noi alegeri prezidenţiale. Focuri de artificii au luminat cerul deasupra mulţimii agitate din Piaţa Tahrir, în timp ce străzi din capitală şi întreaga ţară s-au umplu de oameni care au început să danseze şi să strige de bucurie.

Egiptenii bucuroşi s-au unit şi au dansat în Piaţa Tahrir din Cairo, încă din mijlocul mulţimii de oameni care fluturau steaguri naţionale. Numeroase focuri de artificii şi lasere de culoare verde au luminat cerul, clădirile şi elicopterele care survolau din când în când piaţa, informează ziarul „Los Angeles Times”.

„Ne dorim un viitor mai bun, vrem o economie mai bună”, a declarat Riham Adel, un egiptean de 28 de ani care s-a alăturat sărbătorii din Tahrir. Aceeaşi piaţă a fost centrul protestelor şi în 2011, când a avut loc o revoltă naţională ce l-a îndepărtat de la putere pe fostul dictator Hosni Mubarak. „Noi nu vrem să fim dezbinaţi şi învrăjbiţi, dar asta au încercat să ne facă Frăţia Musulmană şi Morsi”, a adăugat protestatarul.

Însă, în timp ce o parte din populaţie sărbătorea înfrângerea unui lider pe care l-au acuzat că era prea autoritar, cu o agendă profund islamistă, demiterea primului preşedinte ales democratic a stârnit furie printre susţinătorii lui Morsi. Şi aceştia au ieşit în stradă în noaptea de miercuri spre joi, însă au avut o atitudine mai puţin sfidătoare decât în ultimele zile de confruntări cu opoziţia.

Mulţi dintre egipteni au refuzat să vorbească cu presa, de teamă că ar putea fi pedepsiţi de poliţişti infiltraţi în mulţime, potrivit „Los Angeles Times”. „Chiar dacă vor arunca cu bombe în noi, nu vom renunţa la Morsi” au strigat într-o singură voce susţinătorii fostului preşedinte, în faţa moscheei Rabaa al Adawiya din capitală. „Şi dacă vor deschide focul asupra noastră, tot nu îl vom abandona”, au scandat egiptenii pro-Morsi în continuare.

Potrivit unui mesaj trimis miercuri noaptea din partea biroului prezidenţial al lui Morsi, fostul lider a spus că măsurile anunţate de armata egipteană reprezintă „o lovitură de stat respinsă cu vehemenţă de toţi oamenii liberi din ţară”.

Cu toate acestea, părerile oamenilor de rând îl contrazic pe Morsi: „Armata este aliatul naţiunii. Ne protejează pe toţi, indiferent de apartenenţa noastră politică”, a spus Mahmoud Yassin, unul dintre protestatari. „Nu vor mai exista ciocniri între noi şi armată, orice s-ar întâmpla.”

Cu toate acestea, cel puţin 14 persoane şi-au pierdut viaţa în violenţele care au izbucnit între protestatari şi susţinători ai preşedintelui demis, după ce armata egipteană a anunţat arestarea sa, potrivit agenţiei de ştiri naţionale MENA, citată de Reuters.


Alte ştiri asemănătoare:

Cum a ajuns Mohamed Morsi, de la „preşedintele tuturor egiptenilor“ la omul care a divizat ţara

Mohamed Morsi, demis miercuri de armată, îşi lasă ţara divizată deşi, după alegerea sa în iunie 2012, el a declarat în Piaţa Tahrir că va fi "preşedintele tuturor egiptenilor" şi garantul idealurilor democratice ale revoltei care a dus la înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak, relatează AFP.

UPDATE Adly Mansour, un judecător necunoscut desemnat să conducă Egiptul în perioada de tranziţie, după demiterea preşedintelui Mohamed Morsi

Preşedinte al Curţii Constituţionale de doar câteva zile, judecătorul Adly Mansour a fost desemnat miercuri de armată să conducă cea mai populată ţara arabă, succedându-i preşedintelui islamist demis Mohamed Morsi, relatează AFP.

Morsi şi întreaga echipă prezidenţială sunt reţinuţi într-o clădire a armatei

Preşedintele egiptean Mohamed Morsi era deţinut în noaptea de miercuri spre joi, împreună cu echipa sa, într-o clădire a armatei.

Bashar al-Assad: Criza din Egipt, sfârşitul „islamismului politic“

Preşedintele sirian Bashar al-Assad consideră că revolta poporului egiptean, îndreptată asupra lui Mohamed Morsi, marchează sfârşitul „islamismului politic“.

Condamnată la închisoare în Egipt, o activistă pentru drepturile omului avertizează: „Trebuie organizate alegeri fără intervenţia armatei“

Nancy Okail a fost nevoită să fugă din ţara sa natală pentru a scăpa de o sentinţă de cinci ani de închisoare. Se îndreaptă acum Egiptul către o nouă perioadă de instabilitate?

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite