FOTO VIDEO Mii de irakieni au strigat „Moarte Americii!“ la funeraliile generalului Qassem Soleimani şi ale lui Abou Mehdi al-Mouhandis. Rugăciuni şi proteste în Iran

FOTO VIDEO Mii de irakieni au strigat „Moarte Americii!“ la funeraliile generalului Qassem Soleimani şi ale lui Abou Mehdi al-Mouhandis. Rugăciuni şi proteste în Iran

„Moarte Americii!“ au strigat mii de irakieni la funeraliile lui Soleimani Foto EPA EFE

Mii de irakieni scandau sâmbătă "Moarte Americii!" la funeraliile generalului iranian Qassem Soleimani şi ale lui Abou Mehdi al-Mouhandis, principalul său locotenent în Irak, amândoi ucişi în raidul american, potrivit unui fotograf al AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Participanţii la cortegiul funerar, în cartierul Kazimiya din Bagdad, sediul unui sanctuar şiit, au strigat şi "Răzbunare pentru Abou Mehdi al-Mouhandis", şeful operaţional al Hachd al-Chaabi, coaliţia paramilitară integrată forţelor de securitate irakiene. 
 
În total, „tirul de precizie al unei drone“ americane care a pulverizat în noaptea de joi spre vineri două maşini la bordul cărora se aflau Soleimani şi Al-Muhandis a făcut 10 morţi - cinci irakieni şi cinci iranieni.
 
Sicriele celor cinci irakieni au fost transportate la Kazimiya în maşini pick-up acoperite cu drapelul naţional şi care au trecut prin mulţimi de oameni îmbrăcaţi complet în negru.
 
Sicriele celor cinci iranieni ucişi erau acoperite cu drapelul Iranului.
 
Unele persoane din mulţime au afişat portrete cu ghidul suprem iranian Ali Khamenei sau cu liderul Hezbollah-ului libanez, Hassan Nasrallah, care susţine că formează cu Hashd al-Shaabi "axa de rezistenţă" faţă de SUA şi Israel în Orientul Mijlociu şi care a făcut apel la "pedepsirea corespunzătoare' a celor vinovaţi de moartea lui Soleimani.
 
După defilarea prin cartierul Kazimiya, vor avea loc funeralii naţionale în Zona Verde din Bagdad, în prezenţa a numeroşi lideri irakieni.
 
Premierul irakian Adel Abdul Mahdi a spus că uciderea lui Soleimani şi a lui al-Muhandis a fost o încălcare a mandatului prezenţei militare americane în Irak, şi a fost un act de agresiune care a încălcat suveranitatea Irakului ce ar putea duce la război.
 
În mai multe ţări musulmane, în special în Iran, au loc ample demonstraţii de proteste anti-americane ca urmare a uciderii generalului Soleimani.
 
Zeci de mii de iranieni au protestat vineri după uciderea într-un raid american în Irak a generalului Qassem Soleimani, comandantul Forţei Al-Quds, unitate din corpul Gardienilor Revoluţiei, transmit agenţiile EFE şi AFP, preluat de Agerpres.
 
În centrul capitalei Teheran, în faţa moscheii din complexul Mosala, manifestanţii care purtat portrete ale lui Qassem Soleimani sau ale ayatollahului Ali Khamenei au strigat lozinci precum ''moartea Americii'' sau ''moarte Israelului'' şi au cerut ''răzbunare'', unii incendiind cu furie drapele americane ori israeliene.
 
Agenţia oficială de presă Irna a relatat despre manifestaţii similare în mai multe oraşe, în special la Shiraz, Arak şi Yazd, precum şi la Kerman, oraşul natal al generalului Soleimani, în timp ce televiziunea iraniană de stat a difuzat imagini cu astfel proteste, de la cel desfăşurat în oraşul Tabriz arătând femei îmbrăcate în Chador şi plângând.
 
În paralel, zeci de membri ai Gardienilor Revoluţiei, echipaţi în uniformele lor militare kaki, au luat parte la o procesiune la Teheran.
 
Anterior, ayatollahul Ali Khamenei, de care generalul Soleimani era foarte apropiat, a emis un comunicat în care spune că aceia care l-au ucis pe comandantul Forţei Al-Quds se vor confrunta cu o ''răzbunare dură''.
 
Generalul Soleimani va fi înmormântat marţi în oraşul natal
 
Comandantul militar iranian Qassem Soleimani, ucis într-un raid american la Bagdad, va fi înmormântat marţi în oraşul său natal Kerman (centru), la capătul a trei zile de ceremonii omagiale în toată ţara, au anunţat sâmbătă Gardienii Revoluţiei, citaţi de AFP. 
 
 Trupul generalului Soleimani va sosi la Teheran sâmbătă seară, înainte de a fi transportat a doua zi în oraşul sfânt şiit Machhad pentru o ceremonie care va avea loc în apropiere de sanctuarul Imam Reza, au transmis Gardienii Revoluţiei într-un comunicat publicat pe site-ul lor în noaptea de vineri spre sâmbătă. 
 
"O ceremonie va avea loc la Teheran luni dimineaţă, apoi trupul pur al acestui soldat al Poporului şi al Naţiunii va fi înmormântat la Kerman marţi dimineaţă", se arată în anunţ. 
 
Un grup mare de studenţio a anunţat organizarea, sâmbătă, a unei ceremonii omagiale pentru generalul Soleimani la Universitatea din Teheran. Ei vor merge şi la aeroportul Mehrabad la sosirea sicriului său
 
 

FOTO AFP

Imagini din aceeasi galerie
 • FOTO AFP
 • FOTO EPA-EFE
 • FOTO EPA-EFE
 • FOTO EPA-EFE
 • FOTO AFP
 • FOTO EPA-EFE
 • FOTO AFP
 • FOTO AFP
 • FOTO AFP
 • FOTO AFP
 • FOTO AFP
 • FOTO AFP 
 • FOTO EPA-EFE
 • FOTO EPA-EFE
 • FOTO EPA-EFE
 • FOTO AFP 
 • FOTO EPA-EFE
 • FOTO AFP
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: