FOTO/ VIDEO Italia: umilirea lui Berlusconi la locale, sărbătorită în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de italieni au ieşit pe străzile din Milano şi din Napoli, până ieri fiefuri ale dreptei, să sărbătorească înfrângerea coaliţiei lui „Il Cavaliere“. Soarta Guvernului Italiei e sub semnul întrebării, din cauza eşecului la locale şi a nemulţumirii Ligii Nordului, parteneri de guvernare.

Ziarele vorbesc deja de „era post-Berlusconi" şi apreciază că în cadrul coaliţiei de centru-dreapta „îşi face loc ideea unui nou şef al guvernului". La Roma, liderul principalului partid de opozitie (Partidul Democrat), Pierluigi Bersani, a cerut deja demisia Executivului. Opţiunea este exclusă însă de Berlusconi. Coaliţia de centru-dreapta condusă de Berlusconi a pierdut în majoritatea oraşelor şi provinciilor: şi-a adjudecat doar circa 28% din voturi. Coaliţia de centru-stânga, în schimb, a obţinut per total circa 65% din voturile din oraşe, câştigând totodată patru provincii (dintr-un total de 6 puse în joc la aceste alegeri).

Gabriela Preda, Corespondenţă de la Roma

image

Practic, coaliţia de stânga va guverna şase din şapte „minicapitale" italiene puse în joc (oraşele reşedinţă de regiune sau de provincie) şi majoritatea oraşelor mici. Au fost luate  inclusiv cele considerate „fief" al premierului: forţele de centru-stânga au câştigat chiar şi în localitatea Arcore (situată în apropiere de Milano), ce găzduieşte una dintre reşedinţele private ale premierului, unde au avut loc celebrele petreceri „bunga-bunga".

Cele mai dureroase înfrângeri

După victoria din primul tur de la Torino şi Bologna, cele mai mari victorii ale coaliţiei de stânga au fost marcate la Milano, capitala financiară a Italiei (fief al lui Berlusconi timp de 18 ani) şi Napoli. Candidaţii stângii au câştigat la diferenţe mari: 10% la Milano, peste 25% la Napoli. Zeci de mii de oameni au sărbătorit „ca la meci" victoria opoziţiei şi s-au adunat în centrul oraşelor.

Liderul opoziţiei de stânga, Pierluigi  Bersani  Foto: afp

image

La Milano, candidatul stângii, avocatul Giuliano Pisapia, a obţinut 55% din voturi în turul doi al alegerilor municipale din Milano, devansând-o pe Letizia Moratti (44%), susţinută de partidul de guvernământ. La Napoli în schimb, tânărul magistrat Luigi De Magistris (43 de ani), cadidatul Partidului Italia Valorilor, a obţinut peste 65% din voturi, situându-se cu mult înaintea candidatul Mario Lettieri susţinut de coaliţia lui Berlusconi. Stânga şi-a adjudecat şi alte oraşe importante precum Trieste şi Cagliari.

Reactii de faţadă

De la Bucureşti, Berlusconi a acceptat înfrângerea, însă s-a grăbit să sublinieze soliditatea coaliţiei de la guvernare şi dorinţa de a „recâştiga electoratul". Pentru a evita însă suprize neplăcute (ieşirea Ligii Nordului de la guvernare), premierul a convocat azi o şedinţă de urgenţă a guvernului. Preşedintele Ligii Nordului, Umberto Bossi, avertizase că, dacă va pierde alegerile la Milano, nu exclude o criză în guvernul Berlusconi.

Înaintea scrutinului, chiar premierul declarase că eşecul era „de neconceput", iar alegerile pentru primăria din Milano reprezintă un referendum la adresa mandatului său de Premier. Şeful guvernului se implicase masiv în campania de aici, avertizând că Milano s-ar putea transforma într-un"oraş al ţiganilor", dacă va câştiga candidatul opoziţiei. „Oraşele din Italia îi trimit un semnal clar lui Berlusconi - comentează ziarul „La Repubblica" - vremea magiei s-a încheiat, ţara doreşte să întoarcă pagina".

Pentru presa italiană, rezultatul reprezintă o „palmă" la adresa întregului Executiv şi a partidului de guvernământ. Potrivit analiştilor politici, prin acest vot, italienii arată că sunt dezamăgiţi nu atât de escapadele nocturne ale premierului, cât de prestaţia politicienilor aflaţi la putere şi de lipsa de seriozitate a acestora pe timp de criză. Pentru cotidianul „La Stampa" de pildă, „Berlusconi a pierdut legătura cu majoritatea italienilor: într-o perioadă de criză, pe fondul dificultăţilor, economiilor care se diminuează şi în contextul în care tinerii nu au de lucru, nu poţi crede că tema reformării Justiţiei folosită de Berlusconi în timpul campaniei electorale ajunge la inimile alegătorilor şi umple urnele".

Berlusconi, anchetat şi cu alegerile pierdute   Foto: Marian Iliescu

image

Potrivit Institutului naţional de statistică italian (Istat), aproape un sfert dintre italieni trăiesc în sărăcie: „circa 15 milioane de italieni (n.r. 24,7% din populaţie) simte pe propria piele sărăcia sau excluderea socială, pe lângă cele 2,1 milioane de şomeri înregistrate în 2010". Cei mai afectaţi sunt  tinerii şi femeile, care în mare parte au renunţat să mai caute un loc de muncă.

Rezultate modeste pentru români

Cifrele relevă că, în Italia, populaţia „inactivă şi descurajată" este de două ori mai numeroasă decât cea din Spania şi de şase ori mai numeroasă decât în Franţa.  În timp ce Berlusconi participa la reuniunea de la Bucureşti, avocaţii săi l-au reprezentat ieri la prima audiere din procesul Ruby, în care Berlusconi este anchetat pentru prostituţie cu minore. Însă presa de la Roma a anunţat că o nouă anchetă a fost deschisă la Roma pe numele premierului. Berlusconi, alături de doi directori de telejurnale TV (Tg1 şi Tg2) sunt anchetaţi pentru „abuz de putere" deoarece au acceptat să transmită un mesaj integral al şefului Executivului chiar înainte de închiderea campaniei electorale, fără să acorde acelaşi spaţiu de antenă şi opoziţiei, aşa cum prevede legea.

La primul tur de scrutin - cele câteva zeci de românicare au candidat din partea unor formaţiuni politice de dreapta, dar şi de stânga, pentru posturi de consilieri municipali - au obţinut rezultate destul de modeste: un singur român a fost ales consilier în localitatea Ciriè (18.000 de locuitori, din provincia Torino).

În asociaţiile de români, criticile au început să înfierbânte spiritele, însă părerile sunt oricum împărţite. Unii critici sunt de părere că românii au pierdut şansa de a fi reprezentaţi direct într-o serie de instituţii locale din Peninsulă. Pentru alţii însă, participarea, chiar dacă soldată cu o înfrângere, a fost un exerciţiu necesar oricărui proces de maturizare politică şi pentru comunitatea românilor - cea mai importantă comunitate de străini din Italia.

65% din localităţile unde s-au ţinut alegeri vor avea primari de stânga. Dreapta lui Berlusconi a luat doar 28%.

Dus la biserică de Băsescu

Împreună cu Traian Băsescu, la ieşirea din biserică   Foto: M. Iliescu

image

După un dejun şi discuţii între patru ochi, preşedintele Traian Băsescu i-a arătat premierului italian Silvio Berlusconi biserica din curtea Palatului Cotroceni. Şeful guvernului italian nu a părut impresionat de cele sfinte pentru că a ieşit grăbit din biserică după aproximativ două minute. În schimb, şi-a făcut timp să pozeze în faţa presei, alături de Traian Băsescu, care părea uşor stingherit de ,,spontaneitatea" musafirului. Întrebat de o jurnalistă cum a fost vizita în România, şeful Guvernului italian a răspuns râzând: ,,Îmi place România. Şi îmi plac românii!".

„Este vizita unui prieten la Bucureşti. Eu mereu am vorbit acasă despre parteneriatul pe care îl avem şi în Consiliul European, unde Italia a susţinut mereu punctele de vedere ale României", a declarat Traian Băsescu la începutul întrevederii cu premierul italian. „Noi am asigurat o acţiune hotărâtă din partea noastră pentru intrarea dumneavoastră în Schengen în acest an şi am vorbit şi despre posibilitatea deschiderii de noi oportunităţi pentru angajarea românilor din Italia", a spus Berlusconi. Premierul italian a avut o întâlnire şi cu primarul Capitalei, Sorin Oprescu, în camera de hotel din centrul Bucureştiului unde a fost cazat în timpul vizitei în România.

Cravate fine pentru Oprescu

În cadrul vizitei, pe care Oprescu a numit-o ,,de curtoazie", Berlusconi i-a dăruit edilului un set de cravate confecţionate în cea mai veche ţesătorie din Italia pe care scrie „Marinella per Silvio Berlusconi". Oprescu i-a făcut cadou premierului placheta Capitalei şi o monografie a Bucureştiului de la începuturi până în secolul al XIX-lea. Jurnaliştii italieni comentează acid că ,,după ce a pierdut cheile oraşelor Milano şi Napoli (n.r.- în alegerile locale şi regionale), Berlusconi se consolează cu cele ale Bucureştiului şi cu „primirea călduroasă" făcută de preşedintele român.

Troc în ginta latină

Surse oficiale citate de Mediafax susţin că guvernul italian a cerut autorităţilor române să susţină toate iniţiativele pe care oficialii de la Roma le propun la nivelul UE pentru rezolvarea situaţiei refugiaţilor din nordul Africii. Ce ne-ar putea da la schimb italienii? Deschiderea totală a pieţei italiene pentru muncitorii români, în prezent ea fiind liberalizată în proporţie de 60% pentru români. Un comunicat al preşedinţiei confirmă că în discuţiile avute la Cotroceni „premierul Berlusconi a dat asigurări că vor fi căutate modalităţi de eliminare treptată a restricţiilor pentru lucrătorii români pe piaţa forţei de muncă italiană", se arată într-un comunicat al preşedinţiei.

''Îmi place România. Şi îmi plac românii!''
Silvio Berlusconi premierul Italiei

image
În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite