FOTO VIDEO Infernul din cartierele asediate la Alep, prin ochii unui copil: „Războiul este ca un dinozaur. Assad, Putin, opriţi bombardamentele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bana al-Abed vrea să ajungă profesoară, dar încă nu merge la şcoală din cauza războiului FOTO @AlabedBana
Bana al-Abed vrea să ajungă profesoară, dar încă nu merge la şcoală din cauza războiului FOTO @AlabedBana

Bana al-Abed din Alep are numai şapte ani, dar pentru vârsta ei ştie deja mult prea multe despre război. Pentru ea, pacea nu mai este un vis, fiindcă nu mai doarme noaptea, dar este un miracol pe care şi-l doreşte în fiecare zi. Până la înfăptuirea lui, care pare foarte departe, ea va aduna şi ne va împărtăşi în mediul virtual toate trăirile copiilor din Alep aflaţi sub o ploaie de bombe.

De aproape trei luni, partea de est a oraşului Alep, controlată de grupări rebele siriene, este asediată de trupele loiale regimului de la Damasc şi de avioanele ruseşti. Luptele au încetat pentru scurt timp după ajungerea la un armistiţiu între americani şi ruşi - primii implicaţi în războiul din Siria prin intermediul Coaliţiei internaţionale împotriva organizaţiei teroriste Statul Islamic, ceilalţi de partea liderului de la Damasc Bashar al-Assad -, dar s-au reluat din plin de 12 zile. Butoaiele cu explozibili cad ca fulgerele ucigătoare dinaintea furtunilor aspre, în urma lor rămânând case şi spitale distruse. Aproape 250.000 de locuitori ai Alepului sunt prinşi în mijlocul acestui „infern pe pământ, pe care niciun om nu trebuie să-l îndure“, după cum atrage atenţia ONU, iar relatările de acolo sunt puţine. Asta deoarece acest oraş din nordul Siriei, un important centru cultural şi industrial acum câţiva ani, a devenit aproape inaccesibil presei internaţionale. Doar câţiva corespondenţi locali şi amatori care cochetează cu jurnalismul îşi riscă vieţile pentru a arăta lumii adevărata faţă a tragediei, printre care şi Karam al-Masri, un fotojurnalist al AFP care de cinci ani încoace tot fuge de bombe şi plânge după membrii familiei sale ce au murit fără vină.

„Masacrele şi bombardamentele au devenit fireşti, la fel şi imaginile cu copii ajunşi sub ruine, răniţi, cu trupuri desfigurate“, spune Karam.

„Bombă, bombă, bombă“

Şi tocmai de teama de a nu-şi vedea într-o zi copilul desfigurat sub ruine, o mamă face totul pentru a sensibiliza lumea întreagă asupra ororilor din Siria: poate, poate se va declanşa un val de presiune asupra liderilor mondiali pentru a aduce pacea în această ţară din Orientul Mijlociu.

Fatemah al-Abed din Alep i-a deschis acum zece zile un cont pe Twitter fetiţei sale Bana, de numai 7 ani, pentru a împărtăşi cum arată viaţa sub o ploaie de bombe.

Bana al-Abed nu ştie ce înseamnă pacea, dar şi-o doreşte în fiecare zi. Ea îşi exprimă această dorinţă pe contul @AlabedBana, unde postează mesaje de maxim 140 de caractere şi scurte înregistrări video cu zgomote produse de bombe pe fundal. Mesajele sunt scrise, cu ajutorul mamei, într-o engleză rudimentară, limbă pe care fetiţa încearcă s-o înveţe aşteptând ca într-o zi să ajungă la şcoală. Cuvintele „frică“, „bombă“, „bombardament“ şi „pace“ sunt cele mai prezente.

O fetita din Alep le cere lui Putin si lui Assad sa inceteze bombardamentele. Siri FOTO @AlabedBana

FOTO @AlabedBana

Iată câteva dintre emoţiile şi suferinţele exprimate de Bana al-Abed din Alep, prezentate de „Le Monde“.

Bana, pe 24 septembrie, ora 15.07

„Am nevoie de pace“

Bana, pe 24 septembrie, ora 16.49

„De ce sunteţi atât de cruzi? Oare câţi veţi mai ucide înainte ca totul să se termine? Opriţi bombardamentele, vă rog, este suficient“

Bana, pe 24 septembrie, ora 19.20

„Mi-e foarte frică de avioane acum când le aud. Noapte neagră şi pericol foarte mare la Alep. Mă rog ca această noapte să fie liniştită pentru mine şi pentru lumea întreagă“

Bana, pe 25 septembrie, ora 17.07

„Bombele cad ca ploaia, tuturor le e frică“

Bana, pe 2 octombrie, ora 21.28

„Bombă, bombă, bombă… nu ştim dacă vom supravieţui în această seară, rugaţi-vă pentru noi, vă rog, vă rog. Voi posta pe Twitter toată noaptea“

Micuţa poate fi văzută şi în scurte înregistrări video, stând singură la birou, vorbind la telefon sau alături de fraţii ei.

Bana, pe 26 septembrie, ora 16.02

„Desenez cu fraţii mei înainte de sosirea avioanelor. Am nevoie de pace pentru a desena“

Bana, pe 27 septembrie, ora 15.19

„Vă rog, încetaţi să ne ucideţi. Avem nevoie de pace. Vreau pace pentru a putea deveni profesoară“

Bana, pe 2 octombrie, ora 07.47

„Războiul este ca un dinozaur & speranţa a rămas în trecut“

Bana, pe 2 octombrie, ora 20.00

„Mi-e foarte frică să nu mor în această noapte. Bombele mă vor ucide“

Acestea sunt frământările unui copil care se întreabă frecvent „de ce nimeni nu ne ajută“, explică mama sa.

Contactată pe Skype de publicaţia britanică „The Guardian“, Fatemah al-Abed mărturiseşte că fetiţa ei este profund marcată de ceea ce se întâmplă la Alep.

„Stă închisă în casă şi abătută. Dacă doarme patru ore pe noapte, este o minune (…). Vrea să iasă afară şi să meargă la şcoală, dar nu-i rămâne decât să stea în casă şi să coloreze sau să se joace cu copii ai unor vecini“, detaliază ea.

Dintre cele aproape 350 de persoane ucise în decurs de o săptămână în estul Alepului, aproape o sută sunt copii, potrivit UNICEF. Copii din Alep „trăiesc un coşmar“, semnalează în acest context Justin Forsyth, directorul adjunct al UNICEF. „Suferinţele şi şocurile pe care le-am constatat în rândul acestor copii sunt cele mai grave văzute vreodată“, insistă el.

Oraşul Alep, controlat din 2012 de regimul Assad în vest şi de rebeli în est, a devenit principalul front al războiului din Siria, soldat cu peste 300.000 de morţi în cinci ani. Iar veştile nu sunt deloc bune.

Un copil ranit intr-un bombardament la Alep FOTO AFP via Le Monde

Un copil rănit într-un bombardament la Alep FOTO AFP via Le Monde

Pacea, un miracol aflat foarte departe

Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului american de Stat, John Kirby, Washingtonul a suspendat negocierile bilaterale cu Moscova pe tema păcii în Siria.

„Toată lumea a ajuns la capătul răbdării cu Rusia. Statele Unite nu mai au ce să vorbească cu Rusia“ legat de Siria, a anunţat luni oficialul american.

Potrivit lui, Rusia „nu a reuşit să-şi respecte propriile angajamente“, mai ales în domeniul umanitar, şi a fost „incapabilă să se asigure“ că regimul de la Damasc încetează bombardamentele, aşa cum s-a stabilit pe 9 septembrie.

Statele Unite au renunţat şi la centrul de coordonare militară comun cu Rusia vizând combatarea grupărilor jihadiste.

Washingtonul şi Moscova se acuză reciproc de responsabilitate pentru eşecul armistiţiului, în contextul în care raidurile aeriene ruse şi siriene au fost reluate cu intensitate de 12 zile asupra părţii rebele a oraşului Alep, distrugând cel mai mare spital din sectorul controlat de rebeli, notează AFP, potrivit Agerpres.

„Sper că nu va fi un nou Război Rece“, a avertizat la rândul său reprezentantul permanent al Moscovei la ONU, Vitali Ciurkin, întrebat despre problemele existente în prezent în relaţiile ruso-americane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite