FOTO VIDEO Egipt: peste 30 de morţi într-o singură zi de revolte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la protestul de sâmbătă din oraşul egiptean Port Said FOTO Reuters
Imagine de la protestul de sâmbătă din oraşul egiptean Port Said FOTO Reuters

Cel puţin 30 de persoane au murit, sâmbătă, în timpul confruntărilor violente iscate în oraşul egiptean Port Said, ca reacţie la condamnarea la moarte a 21 de egipteni găsiţi vinovaţi pentru iscarea revoltei de anul trecut de la un meci, în urma căreia 74 de persoane au murit.

Apropiaţii condamnaţilor au luat cu asalt închisoarea unde sunt încarceraţi aceştia, imediat după anunţarea sentinţelor. Persoane rămase neidentificate au deschis focul spre forţele de ordine, omorând cel puţin doi agenţi de poliţie. Armata a trimis vehicule blindate în jurul închisorii. În confruntările cu forţele de ordine, cel puţin 30 de oameni au murit, informează BBC News.

Revolta s-a iscat ca reacţie la sentinţa judecătorilor egipteni care au stabilit pedeapsa supremă pentru 21 de egipteni găsiţi vinovaţi pentru moartea a 74 de persoane şi rănirea altor 150 care au participat, în februarie anul trecut, la un meci de fotbal desfăşurat în Port Said.

Violenţele de ieri au avut loc la o zi după cea de-a doua aniversare a protestelor, parte a curentului „Primăvara Arabă”, care au dus la înlăturarea de la putere a fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak.

Consiliul Naţional de Apărare din Egipt, prezidat de actualul preşedinte, Mohamed Morsi, a condamnat violenţele şi a îndemnat la dialog.

Egiptenii, în continuare nemulţumiţi de guvernare

În ultimele zile, pe teritoriul Egiptului au avut loc mai multe manifestaţii. Mii de oameni au ieşit în stradă atât pentru a-şi exprima nemulţirea faţă de sentinta judecătorească de condamnare a celor 21 de „instigatori”, cât şi pentru a manifesta împotriva liderului egiptean Mohamed Morsi, acuzat că se foloseşte de puterea sa pentru a transforma ţara într-un stat islamist cu structuri statale şi cetăţeni controlaţi militar ca pe vremea dictaturii Mubarak. Opoziţia liberală îl acuză pe Morsi că încearcă să instaureze o autocraţie şi că a făcut presiuni în procesul de întocmire a noii Constituţii a ţării, astfel încât libertatea de exprimare şi cea religioasă să fie îngrădite.

Preşedintele Morsi şi aliaţii săi au respins acuzaţiile şi au atras atenţia că se află la putere  în urma alegerilor libere şi democratice desfăşurate în vara lui 2012. Totodată, oficialii guvernamentali au amintit că Legea Fundamentală, concepută de corpul constituţional dominat de islamişti, a fost aprobată prin referendum naţional în decembrie 2012.

Ziua de vineri a fost marcată şi de un amplu protest antiguvernamental desfăşurat în Piaţa Tahrir din capitala Cairo. În total, 12 din cele 27 de provincii ale ţării au fost cuprinse de proteste.

Egiptenii marchează cu violenţe doi ani de la izbucnirea revoluţiei împotriva lui Mubarak

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite