FOTO VIDEO Ţinte, arme, reacţii şi bilanţ: ce se ştie despre atacul celor trei mari aliaţi occidentali în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După mai multe zile de tergiversări în urma presupusului atac chimic din Duma imputat regimului Bashar al-Assad, Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa au intrat în acţiune în Siria.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, la o săptămână de la atacul din Duma, preşedintele american Donald Trump a ordonat raiduri aeriene împotriva unor obiective din Siria.

„Acum puţin timp am ordonat forţelor armate ale Statelor Unite să lanseze atacuri cu precizie contra unor ţinte asociate capacităţilor chimice militare ale dictatorului Bashar al-Assad. O operaţiune combinată este în curs cu Franţa şi Marea Britanie. Le mulţumim!“, a spus preşedintele american.

Anunţul lui Trump a venit la scurt timp după ce Pentagonul a precizat că are dovezi cu privire la folosirea armelor chimice de către regimul Assad în atacul din Duma. Un anunţ similar a fost făcut joi de către preşedintele francez Emmanuel Macron. Rusia a răspuns vineri cu acuzaţia că atacul chimic din Duma este de fapt o înscenare a Marii Britanii.

La aproape o oră după anunţul lui Trump, generalul Joseph Dunford, şeful Statului Major al Armatei Americane, a spus că atacul s-a încheiat. Potrivit secretarului american al Apărării, James Mattis, atacurile au fost „punctuale“ şi nu sunt prevăzute alte acţiuni deocamdată.

Anunţul lui Trump cu privire la lansarea atacului împotriva lui Assad

Obiectivele ţintite

Ofensiva celor trei aliaţi a constat în distrugerea a trei obiective utilizate de regimul Bashar al-Assad pentru dezvoltarea şi depozitarea armelor chimice.

Primul atac a avut loc asupra unui centru din apropiere de Damasc folosit de Assad pentru „cercetarea, dezvoltarea, producerea şi testarea armelor chimice şi biologice“.

Al doilea atac a vizat un depozit de arme chimice situat la vest de Homs. Acest depozit adăpostea principalele rezerve de gaz sarin ale Guvernului sirian.

A treia ţintă a fost un alt depozit cu arme chimice şi un „important centru de comandă“ din apropiere de Homs.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a precizat că cele trei obiective erau goale, personalul fiind evacuat acum trei zile.

Armele folosite

Armata americană a atacat cu „diverse tipuri de muniţii“, inclusiv rachete de croazieră Tomahawk.

A fost o operaţiune de două ori mai puternică decât cea desfăşurată acum un an împotriva bazei militare Al-Chaayrate, din apropiere de Homs.

Operaţiunea a implicat şi bombardiere cu rază lungă de acţiune B-1, conform Fox News.

Armata franceză a acţionat cu fregate şi avioane de tip Rafale. Mai exact: cinci fregate, o navă de susţinere, cinci Rafale, cinci Mirages 2000, două Awacs de recunoaştere şi cinci avioane de aprovizionare.  Franţa a lansat 12 rachete.

Armata britanică a intervenit cu patru avioane Tornado şi rachete Storm Shadow.

Francezii au atacat un depozit de arme şi o instalaţie de stocare a armelor chimice din apropiere de Homs, în timp ce britanicii un complex militar din aceeaşi zonă.

Armata rusă nu a contracarat nicio rachetă. În schimb, Ministerul rus al Apărării a anunţat că armata siriană a respins 71 din cele 103 rachete lansate.

În total, trei civili au fost răniţi.

Primele imagini după atacul desfăşurat asupra centrului Barzeh, în apropiere de Damasc

Donald Trump: Rusia şi-a „trădat promisiunile“

În cursul alocuţiunii sale, preşedintele american a criticat Rusia, care sprijină regimul de la Damasc împreună cu Iran şi mişcarea şiită libaneză Hezbollah. Trump i-a cerut Rusiei „să renunţe la calea sinistră de a-l susţine pe Assad“. A afirmat, de asemenea, că Rusia şi-a „trădat promisiunile“ în privinţa eliminării armelor chimice.

Emmanuel Macron a justificat atacul prin a nu permite „banalizarea folosirii armelor chimice“, calificându-le „un pericol imediat pentru poporul sirian şi pentru securitatea colectivă“.

image

Emmanuel Macron urmărind atacul din Siria FOTO EPA-EFE

Premierul britanic Theresa May a declarat că Londra a avut ca opţiune doar „folosirea forţei“.

„Am încercat toate căile diplomatice, dar eforturile noastre au fost constant dejucate“, a subliniat ea.

Theresa May: „Istoria ne învaţă că atunci când regulile şi standardele globale care ne menţin în siguranţă sunt ameninţate trebuie să luăm atitudine şi să le apărăm. Asta am făcut mereu şi vom continua să facem. Folosirea recentă a unei neurotoxine în Marea Britanie face parte din nerespectarea acestor norme. Atacurile vor transmite un semnal clar oricui crede că poate folosi arme chimice şi să fie imun la consecinţe“. Potrivit premierului britanic, atacul a fost „corect şi legal“.

Reacţia Theresei May după intervenţia în Siria

Declaraţii de susţinere a atacului

NATO, Uniunea Europeană, Germania şi Turcia au susţinut intervenţia celor trei aliaţi.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „Susţin acţiunile iniţate de Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa împotriva obiectivelor regimului sirian legate de armele chimice. Aceasta va reduce capacitatea regimului de a lansa alte atacuri cu arme chimice asupra poporului sirian“.

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European: „Atacurile lansate de Statele Unite, Franţa şi Regatul Unit arată clar că regimul sirian, împreună cu Rusia şi Iranul, nu poate continua această tragedie umană, cel puţin nu fără costuri. UE este de partea aliaţilor noştri“.

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene: „Noaptea trecută, Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite au răspuns printr-un atac militar coordonat la atacul chimic atroce efectuat de regimul sirian împotriva civililor în Duma pe 7 aprilie“. Folosirea armelor chimice „nu este acceptabilă în nicio circumstanţă“.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: Acţiuni „necesare şi potrivite“.

Mevlut Cavusoglu, ministrul de Externe al Turciei: „Un răspuns adecvat“.

Reacţia Rusiei

Rusia şi Iranul, aliaţii Siriei, au calificat însă această intervenţie o înălcare a dreptului internaţional. Mai mult, Moscova a avertizat cu consecinţe.

„Criminali“, i-a catalogat liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, pe Trump, May şi Macron.

Prima reacţie din partea a Rusiei a venit de la amabasadorul în Statele Unite, Anatoli Antonov.

El a spus despre intervenţia în Siria că este o „insultă (…) inacceptabilă şi inadmisibilă la adresa preşedintelui Rusiei“ şi a avertizat cu „consecinţe“.

„Trebuie să fii anormal să ataci capitala Siriei exact când avea şansa unui viitor paşnic“, a adăugat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat o „agresiune“ şi a cerut o întrunire a Consiliului de Securitate al ONU.

Atacul are „un efect devastator asupra întregului sistem de relaţii internaţionale“, a susţinut liderul de la Kremlin.

Bashar al-Assad: „O dimineaţă liniştită“

Bashar al-Assad a ţinut să arate că încă este stăpân pe sine după atacul suferit în cursul nopţii.

„O dimineaţă liniştită“, a scris Preşedinţia siriană pe contul său de Twitter, mesajul fiind însoţit de un filmuleţ cu Assad sosind la birou.

Bashar al-Assad a declarat că aceste raiduri i-au sporit determinarea de a continua să se „lupte şi să distrugă“ forţele rebelilor din ţară.

image

Proteste la Damasc faţă de atacul celor trei aliaţi occidentali FOTO EPA-EFE

Mii de sirieni care sprijină regimul său au ieşit în centrul Damascului pentru a protesta faţă de acest atac.

Ei au scandat sloganuri pro-Assad şi au lăudat armata pentru doborârea rachetelor.

Cei trei aliaţi îşi prezintă intervenţia drept un succes.

„O lovitură perfect executată noaptea trecută. Le mulţumesc Franţei şi Marii Britanii pentru înţelepciunea lor şi puterea Armatei lor excelente. Nu ar fi putut fi un rezultat mai bun. Misiune Îndeplinită!“, a scris Donald Trump pe contul său de Twitter. 

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice a trimis o echipă de experţi în Siria pentru a inspecta locul atacului de acum o săptămână din Duma.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite