FOTO Top 10 cele mai fierbinţi locuri de pe Pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

		    
		    Foreign Policy | Oraşul Wadi Halfa din extremitatea nordică a Sudanului
Foreign Policy | Oraşul Wadi Halfa din extremitatea nordică a Sudanului

Temperaturile record, incendiile şi furtunile ce afectează tot mai multe regiuni din lume au reaprins dezbaterile asupra schimbărilor climatice şi au declanşat tot felul de avertismente cu privire la riscul expunerii la soare şi al accidentelor vasculare. 

Deşi nu a fost stabilită o temperatură maximă până la care oamenii pot rezista, nivelul de umiditate fiind un factor determinant, indicii de căldură au depăşit 51, 6 grade Celsius în Africa şi Asia, punând la încercare limitele de supravieţuire umană. Dar aceste temperaturi nu sunt cele mai ridicate. Foreign Policy a trecut în revistă locurile în care s-au înregistrat cele mai ridicate temperaturi de pe Glob.

         

1. Deşertul Lut, Iran – 70,5 grade Celsius

Într-un lac de sare secat din estul Deşertului Lut din Iran, s-a înregistrat, în 2005, o temperatură record, de 70,5 grade. Deşertul Lut este atât de fierbinte, încât laptele nici măcar nu se strică, iar asta din cauză că bacteriile nu se pot dezvolta la temperaturi atât de ridicate, au descoperit cecetătorii, în urma unui experiment derulat în zona. Din acest motiv, Deşertul Lut a fost declarat zonă abiotică. Descris de Google Sightseeing ca fiind cea mai deşertică zonă care există, Lut este înconjurat în totalitate de munţi şi găzduieşte cea mai înaltă piramidă de nisip.  

2. Queensland, Australia – 68,8 grade Celsius 

   

O fâşie de teren din nord-estul Australiei, Queensland, rivalizează cu Deşertul Lut în ceea ce priveşte recordurile de temperatură. Temperatura cea mai ridicată înregistrată aici a fost de 69,4 grade Celsius, în 2003. Atât căldura, cât şi o istorie încărcată de crime, fac din această regiune o zonă aproape de nelocuit. Curenţii reci de apă veniţi din Antarctica reprezintă unul dintre factorii care determină ariditatea din zonă, deoarece apele reci nu se evaporă la fel de repede precum cele calde, pentru a forma norii de ploaie. 

3. Depresiunea Turpan, China – 66,6 grade Celsius

    

Depresiunea Turpan este un bazin montan de 155 de metri, aflat în deşertul Taklimakan din regiunea autonomă a Chinei, Xinjiang. Temperatura medie în timpul lunilor lungi şi uscate de vară din Turpan este de 38,8 grade Celsius. Uimitor este faptul că temperatura cea mai scăzută din China s-a înregistrat tot în regiunea Xinjiang. În ciuda condiţiilor meteo extreme din Turpan, zona este locuită, mai ales de populaţia Uighur, care irigă bazinul şi produce cantităţi semnificative de fructe şi legume.

4. El Azizia, Libia – 57,7 grade Celsius 

  

Pe 13 septembrie 1922, cea mai ridicată temperatură la umbră s-a înregistrat în El Azizi, un oraş din nord-vestul Libiei. Vânturile care suflă dinspre Deşertul Sahara pot schimba temperaturile cu aproximativ 20 de grade în doar câteva ore. În ciuda temperaturii medii de 47,7 grade Celsius, peste 300.000 de locuitori trăiesc în acest oraş, capitala regiunii Jafara. Este un punct fierbinte atât în ceea ce priveşte temperaturile, cât şi comerţul, fiind aşezat la intersecţia rutelor comerciale ce duc spre coasta mediteraneeană şi regiunile sudice din Libia. 

5. Valea Morţii (Death Valley), Statele Unite ale Americii – 56,6 grade Celsius

  

Valea Morţii este un bazin deşertic din California, SUA, devenit parc naţional. Topografia lui variază de la munţi cu vârfuri înzăpezite, la o întindere de 322 de kilometri de sare. În iulie, cea mai fierbinte lună în Valea Morţii, temperatura medie ajunge până la 46,1 grade Celsius, însă, de cele mai multe ori, ea este de 51,6 grade. Valea Morţii este cel mai jos şi mai fierbinte punct din Statele Unite, fiind complet lipsit de viaţă, excepţie făcând turiştii şi angajaţii de la Serviciul Naţional al Parcului. 

6. Ghadames, Libia – 55 de grade Celsius 

Cunoscut şi sub denumirea de „Perla Saharei“, oraşul-oază Ghadames este un loc protejat de UNESCO. Multe dintre străzi sunt acoperite pentru a ţine umbră celor 7.000 de locuitori. Temperatura medie maximă în cea mai fierbinte lună este de 41,1 grade Celsius. 

7. Kebili, Tunisia – 55 de grade Celsius 

  

Apropiat de Ghadames este Kebili, o oază în centrul deşertului Tunisiei. În ciuda verilor înăbuşitoare şi a iernilor reci, Kebili este cel mai nou oraş locuibil din Tunisia, cu 18.000 de locuitori.

8. Timbuktu, Mali – 54, 5 grade Celsius

Timbuktu, aflat în zona de sud a deşertului Sahara, în Mali, este o altă regiune protejată de UNESCO. Cândva un centru important în comerţ şi în învăţături islamice, Timbuktu este acum un centru administrativ cu o populaţie de 32.000 de locuitori. În mai, cea mai mare temperatură medie înregistrată este de 42,7 grade. 

9. Tirat Tsvi, Israel – 53, 8 grade Celsius 

Chibuţul (gospodarie colectivă în Israel, n.r.) Tirat Tsvi se află la 220 metri sub nivelul mării şi la mică distanţă de graniţa cu Iordania. În 1942 s-a înregistrat cea mai mare temperatură, de 53,8 grade, fiind şi cea mai ridicată din Asia, la acea vreme. Tirat Tsvi are o populaţie mai mică de 1.000 de locuitori, dar este cel mai mare producător de curmale din ţară. 

10. Wadi Halfa, Sudan – 52, 7 grade Celsius

  

Wadi Halfa este un oraş cu 15.000 de locuitori în extremitatea nordică a Sudanului, la marginea cu deşertul Nubian. În lunile de vară, temperatura medie urcă până la 42,2 grade. Wadi Halfa este un important centru de comerţ aflat la intersecţia căilor ferate şi a vapoarelor dintre Egipt şi Sudan. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite