FOTO Teheranul dezvăluie imagini cu primul sistem antirachetă cu rază lungă de acţiune construit în Iran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemul antirachetă Bavar-373 FOTO Tasnim
Sistemul antirachetă Bavar-373 FOTO Tasnim

Iranul a dezvăluit duminică imagini cu primul sistem antirachetă cu rază lungă de acţiune construit în ţară, un proiect demarat pe când Teheranul era vizat de sancţiuni internaţionale din cauza dosarul nuclear, relatează AFP.

În aceste imagini, difuzate de agenţii de presă controlate de stat, preşedintele Hassan Rohani şi ministrul Apărării Hossein Dehghan apar în faţa noului sistem antirachetă Bavar-373.

Sistemul a fost conceput pentru a intercepta rachete de croazieră, drone, avioane de luptă şi rachete balistice, a declarat Dehghan anterior.

El a fost construit ca un corespondent al sistemului rus S-300, a cărui livrare a fost suspendată în 2010 din cauza sancţiunilor impuse Teheranului în legătură cu programul său nuclear.

„Noi nu am intenţionat să facem o versiune iraniană a S-300. Am vrut să construim un sistem iranian şi l-am construit“, a declarat sâmbătă ministrul pentru Irna.

Presedintele iranian Hassan Rohani

Hassan Rohani (centru), la prezentarea sistemului Bavar-373 FOTO Twitter Amirhosein

Rohani a anunţat într-un discurs televizat că bugetul militar al Iranului a fost dublat faţă de cel de anul trecut.

„Dacă putem să discutăm cu marile puteri la masa negocierilor, acest lucru se datorează puterii şi unităţii noastre naţionale“, a declarat preşedintele iranian.

În 2015, cu puţin timp înainte de încheierea unui acord istoric în dosarul nuclear, Moscova a reautorizat livrarea sistemului de tip S-300, o decizie criticată de Statele Unite şi Israel.

Armata iraniană a anunţat în mai că este echipată cu sisteme de tip S-300, în pofida faptului că părţi ale sistemului antirachetă rus urmează să sosească în Iran în lunile viitoare.

Rohani a dezvăluit, tot duminică, primul motor de avion de vânătoare produs de Iran, despre care a spus că este capabil să zboare la peste 1.500 de metri altitudine.

„Republica islamică este una dintre cele opt ţări din lume care deţine tehnologia construirii acestor motoare“, a notat preşedintele iranian, citat de AFP şi news.ro.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite