FOTO Spectacolele, concertele şi petrecerile, noua ţintă a atacatorilor înarmaţi. Cele mai sângeroase atentate din 2000 încoace

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un atacator înarmat a îndoliat luni oraşul Las Vegas, ucigând 59 de persoane în timpul unui festival de muzică country. Este vorba de ultimul atac comis împotriva unor oameni ieşiţi din casă să se distreze şi cel mai sângeros din istoria modernă a Statelor Unite. Săli de spectacole, cluburi de noapte şi concerte în aer liber sunt vizate de atacuri în mod frecvent, în diferite ţări ale lumii.

Festivalul însângerat 

1 octombrie 2017, Las Vegas (Nevada, Statele Unite)

Un pensionar de 64 de ani şi-a instalat mitraliera la etajul 32 al unui hotel şi a tras asupra mulţimii adunate la un festival în aer liber de muzică country. În total, 59 de persoane au fost ucise, iar altele 527 rănite. Este vorba de cel mai sângeros atac armat din istoria Statelor Unite. Atacul a fost revendicat de organizaţia teroristă Statul Islamic, dar FBI nu a găsit niciun indiciu în acest sens.

Tragedia de la Manchester Arena

22 mai 2017, Manchester (Anglia)

Un tânăr britanic de origine libiană şi-a detonat centura cu explozibili în momentul ieşirii mulţimii de la un concert al cântăreţei americane Ariana Grande. Atacul sinucigaş s-a soldat cu 22 de morţi şi 116 răniţi, majoritatea victimelor fiind copii şi adolescenţi. Atentatul a fost revendicat de Statul Islamic.

image

FOTO Arhivă

Atacul din Reina

31 decembrie 2016, Istanbul (Turcia) 

Un atacator înarmat cu o puşcă de asalt a tras la nimereală în 700-800 de persoane venite în clubul de noapte Reina pentru a sărbători Revelionul. Bilanţul victimelor s-a ridicat la 39 de morţi, dintre care 20 de străini, şi 65 de răniţi. Atentatul a fost revendicat de Statul Islamic.

image

FOTO Getty Images

Carnagiul din Pulse

12 iunie 2016, Orlando (Florida, Statele Unite) 

Un american de origine agană echipat cu o puşcă de asalt şi un pistol a deschis focul şi a luat ostatici în clubul gay Pulse, comiţând cel mai grav atentat din teritoriul american de la 11 septembrie 2001. Atacul s-a soldat cu 49 de morţi şi 60 de răniţi şi a fost revendicat de Statul Islamic.

image

FOTO Zimbio

Masacrul de la Bataclan

13 noiembrie 2015, Paris (Franţa) 

Un comando jihadist format din trei bărbaţi echipaţi cu centuri cu explozibili au intrat în sala de spectacole Bataclan în timpul unui concert al grupului rock american Eagles of Death Metal. Un atacator a fost reperat şi împuşcat mortal, dar alţii doi s-au detonat în interior în cursul intervenţiei forţelor de ordine. Nouăzeci de persoane au murit în acest atac, cel mai sângeros comis vreodată în Franţa. Tot în acea zi, atentatori au vizat baruri şi restaurante din Paris, dar şi Stade de France, situat în Saint-Denis. Atacurile - soldate în total cu 130 de morţi şi 350 de răniţi - au fost revendicate de Statul Islamic.

image

FOTO Arhivă

Atentatul de la aerodrom

5 iulie 2003, Tuşino (Moscova, Rusia) 

Cel puţin 15 persoane au murit şi 50 au fost rănite după un dublu atentat comis la intrarea la un concert de muzică rock pe aerodromul Tuşino de lângă Moscova. Aproximativ 20.000 de tineri se aflau atunci la Tuşino pentru a asista la concertul „Krâlia“. Atentatul nu a fost revendicat, dar autorităţile ruse l-au atribuit rebelilor ceceni.

image

FOTO Live Journal

Criza ostaticilor din Dubrovka

23-26 octombrie 2002, Moscova (Rusia)

La 23 octombrie 2002, 912 persoane au fost luate ostatice în Teatrul Dubrovka din Moscova de către rebeli ceceni. Aceştia din urmă au condiţionat eliberarea ostaticilor de retragerea trupelor ruse din Cecenia. Criza s-a încheiat după trei zile, cu un asalt al trupelor speciale. Peste 130 de persoane au murit, majoritatea dintre ele asfixiate de gazul utilizat în cursul intervenţiei militarilor. 

image

FOTO AFP

Terorism în Bali

12 octombrie 2002 - Insula Bali (Indonezia)

Un kamikaze a detonat o maşină încărcată cu 1.100 kilograme de TNT şi produse chimice în faţa Sari Club, situat în Kuta, principala staţiune balneară a Insulei Bali. La 20 de secunde de la explozie, bărbatul şi-a declanşat vesta cu explozibili într-un restaurant din apropiere, Paddy's Bar. În total, 202 persoane au fost ucise, între care 88 de australieni, 38 de indonezieni şi 28 de britanici, iar altele peste 300 rănite.

Atacul a fost atribuit reţelei islamiste Jamaah Islamiyah, una dintre cele mai active în Asia de Sud-Est.

image

FOTO AFP

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite