FOTO Pyramiden: Oraşul uitat de la capătul lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşezată înghesuit în mijlocul localităţii Svalbard, un grup de insule arctice strânse de-a lungul celei de-a 79-a paralele, oraşul Pyramiden reprezintă o aşezare sovietică care este literlamente îngheţată în timp într-unul dintre cele mai nordice locuri din lume.

Secole de-a rândul, arhipelagul era un tărâm fără legi, vizitat numai de balene şi exploratori. Apoi, în 1920, Tratatul de la Spitsbergen a plasat Svalbard sub dominaţia suverană a Norvegiei, cu drepturi comerciale rezervate pentru toţi semnatarii. Deşi iniţial Rusia a pierdut oferta pentru insule pe fondul tulburărilor civile care au urmat Primului Război Mondial, Bloomberg scrie că succesorul său, Uniunea Sovietică, a fost singura i-a făcut o cerere Norvegiei pe baza unei oferte de explorare a terenului pentru câştiguri economice.

Deşi la prima vedere un loc de muncă în Pyramiden poate părea mai mult o pedeapsă, imediat după cel de-Al Doilea Război Mondial oraşul era de fapt unul căutat întrucât era prosper şi recunoscut pentru operaţiunile miniere de cărbuni. Fiind singura aşezare din vest, Pyramiden reprezenta o expunere a comunismului faţă de întreaga lume, sovieticii construind oraşul după paradigma ciocanului şi secerei. Pentru a păstra imaginea de trai luxos, doar cei mai buni tehnicieni şi muncitori au fost recrutaţi în colonia arctică.

După decenii de prosperitate oraşul a decăzut din cauza a trei factori principali. În primul rând a fost oferta limitată de cărbune minier, întrucât producţia nu era atât de abundentă conform aşteptărilor, forarea mai adâncă dovedindu-se a fi foarte costisitoare. Mulţi istorici sunt de părere că cărbunele nu a fost niciodată un efort profitabil şi că adevăratul motiv al existenţei coloniei a fost menţinerea unei ancore în Occident.

După prăbuşirea Uniunii Sovietice la începutul anilor ’90, Rusia, care a moştenit Pyramiden, nu îşi mai putea ascundea dificultăţile economice. Iar Pyramiden avea nevoie de sprijin continental pentru a se menţine în viaţă.

Lovitura de graţie pentru oraş a avut loc în 1996, când un zbor de la Moscova care transporta 141 de muncitori şi familiile lor (aproximativ 10% din populaţia oraşului) s-a prăbuşit la coborâre. După ce nimeni nu a supravieţuit, comunitatea din Pyramiden nu şi-a mai revenit niciodată, iar ultimul strat de cărbune a fost exploatat în iarna anului 1998.

De atunci, nimeni nu a mai trăit în Pyramiden.

image

Fiecare clădire şi stradă avea porecle Occidentale. Strada principală era cunoscută drept „Champs Elysees”, clădirea în care locuiau bărbaţii singuri - „Londra” iar clădirea în care locuiau femeile singure - „Paris. Unele zvonuri spun că exista un tunel secret care conecta Londra de Paris.

   

image

Amplasată în faţa unui centru cultural, statuia lui Lenin le amintea vizitatorilor de prezenţa sovietică pe tărâmul vestic.

image

Multe dintre clădiri încă mai au mozaicuri impresionante cu super-eroi ruşi.

image

Pe lângă săli de sport, în Pyramiden se găseau şi multe spaţii culturale, precum un studiou de balet, camere cu instrumente muzicale, un teatru şi o sală de cinema.

image

Numele oraşului a fost dat de forma coloşilor de piatră aflaţi în apropiere.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite