FOTO Prinţul Charles şi Camilla, vizită istorică în Cuba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Printul Charles, vizita in Cuba FOTO AFP
Printul Charles, vizita in Cuba FOTO AFP

Prinţui de Wales şi ducesa de Cornwal au făcut o vizită istorică, devenind primii membri ai familiei regale britanice, care vizitează Cuba în mod oficial, scrie BBC.

Vizita prinţului Charles şi a Camillei este văzută ca o încercare de a ajuta la formarea unor legături mai strânse între Regatul Unit şi statul comunist. Cuplul a participat la o ceremonie pentru comemorarea eroului naţional cubanez Jose Marti şi urmează să ia parte la o cină oficială alături de preşedintele ţării.

Vizita print Charles Cuba FOTO EPA-EFE

În cursul săptămânii, celor doi li se va alătura şi ministrul pentru Commonwealth, lordul Ahmad, care va ajunge în Cuba ca reprezentant al Guvernului Marii Britanii.

Prezenţa lui Ahmad indică importanţa pe care Downing Street o conferă vizitei de patru zile în Cuba şi potenţialul de a crea noi legături cu o ţară care şi-a început deja procesul de a se deschide economic şi social.

După ce cuplul a păşit pe pământ cubanez, din avionul ministerial RAF Voyager, duminică, cei doi au dat mâna cu oficialii cubanezi, înainte să meargă la ceremonia unde s-au depus coroane de flori, în memoria eseistului şi poetului Jose Marti.

Vizita print Charles Cuba FOTO AFP

Cuplul regal a ajuns din Barbados, unul dintre cele cinci ţinuturi ale Commonwealth-ului pe care Charles şi Camilla le-au vizitat-Sfântul Cristofor şi Nevi, Grenada, Sfânta Lucia şi Sfântul Vincenţiu şi Grenadinele.

Vizita print Charles Cuba FOTO EPA-EFE

Relaţiile tensionate dintre Cuba şi Occident îşi au originile în anii 1800.

Cuba-fostă colonie spaniolă-a fost cedată Statelor Unite în 1898 şi patru ani mai târziu a devenit stat independent sub protecţia SUA.

Însă în mijlocul Războiului Rece, în 1959, o armată de gherilă condusă de Fidel Castro a învins guvernul Batista, susţinut de americani.

Un embargo american asupra comerţului, cunoscut ca blocada sau „el bloqueo” în spaniolă, a fost introdus la scurt timp după evenimet. Acest lucru, dar şi asemănările în ideologie, au împins Cuba în braţele Uniunii Sovietice.

SUA au descoperit rachete nucleare sovietic în Cuba, în 1962, lucru ce aproape a condus la un război nuclear. 

După 50 de ani de legături întrerupte, SUA şi Cuba au anunţat că vor încerca normalizarea relaţiilor în 2014.

În 2006, Raul Castro a preluat puterea de la fratele său bolnav Fidel, înainte ca preşedinţia să-i fie înmânată lui Miguel Diaz-Canel, anul trecut.

Vizita lui Charles oferă o oportunitate guvernelor britanic şi cubanez să-şi îmbunătăţească relaţiile. Nu există planuri ca cei doi membri regali să-l întâlnească pe Raul Castro, dar vor fi oaspeţi de onoare la un dineu găzduit de Diaz-Canel. Prinţul şi soţia sa îi vor întâlni şi pe membrii de la Buena Vista Social Club, la un studio de înregistrări din Havana.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite