FOTO Numele ţărilor lumii, traduse mot-a-mot: de la „tărâmul francilor“ la „tărâmul oamenilor cinstiţi“

FOTO Numele ţărilor lumii, traduse mot-a-mot: de la „tărâmul francilor“ la „tărâmul oamenilor cinstiţi“

FOTO Captură Credit Card Compare

Traducerea literală a numelor unor ţări dă în unele cazuri rezultate surprinzătoare şi amuzante. Două exemple de reţinut sunt Spania şi Burkina Faso, după cum arată o hartă a lumii creată de o companie din domeniul financiar.

Traducerea literală a numelor ţărilor din întreaga lume dă rezultate previzibile, cum ar fi în cazurile Franţei şi Rusiei, dar şi altele mai puţin aşteptate, chiar surprinzătoare, mai ales pentru Burkina Faso.

În cazul României, autorii hărţii semnalează descendenţa romană, denumirea ţării fiind tradusă ca „oameni din Roma“.

Numele unor ţări provin de la populaţiile care le locuiesc. De exemplu, Cehia înseamnă „tărâmul cehilor“, Franţa este „tărâmul francilor“, în timp ce Rusia denotă „tărâmul ruşilor“.


Numele altor ţări provin de la familia conducătoare, cum e cazul Arabiei Saudite, care literal înseamnă „regatul casei Saud“, sau de la personalităţi istorice: „tărâmul lui Bolivar“ pentru Bolivia şi „tărâmul lui Columb“ pentru Columbia.

De asemenea, traducerea literală a unor ţări scoate în evidenţă fauna sau anumite indicaţii geografice. Albania este „tărâmul vulturilor“, Muntenegru este „ţara Muntelui Negru“, în timp ce Argentina este a „oamenilor de lângă râul argintiu“.

Surprinzător, Republica Moldova este tradusă ca „râul întunecat“, Macedonia ca „tărâmul oamenilor înalţi“, iar Spania ca „tărâmul cu mulţi iepuri“.

Iar cazul Burkinei Faso este amuzant, remarcă Forbes. Acest stat din Africa de Vest este tradus prin „tărâmul oamenilor cinstiţi“, ceea ce este departe de realitate ţinând cont numai de clasarea pe locul 74 în clasamentul mondial al corupţiei.

Click pe hartă pentru a mări 

FOTO Credit Card Compare

Citeşte şi:

De unde vine numele de România. Cine a folosit pentru prima dată această denumire şi care este diferenţa între România şi Ţara Românescă

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările