FOTO Erdogan, pe prima pagină a noului număr Charlie Hebdo. În ce ipostază e caricaturizat preşedintele turc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emmanuel Macron şi Recep Erdogan se află în plină dispută pe tema caricaturilor din Charlie Hebdo, FOTO Arhivă
Emmanuel Macron şi Recep Erdogan se află în plină dispută pe tema caricaturilor din Charlie Hebdo, FOTO Arhivă

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, va deschide noul număr al revistei franceze Charlie Hebdo, a anunţat marţi publicaţia de satiră.

Postarea de marţi prezintă o copertă cu o caricatură cu Erdogan stând pe un scaun şi ridicând fusta unei femei, cu comentariul "Erdogan este foarte amuzant în privat”.

   

Caricatura vine în contextul în care Erdogan i-a îndemnat, luni, pe turci să boicoteze produsele franţuzeşti, pe fondul unei dispute cu omologul său francez, Emmanuel Macron, privind tratamentul musulmanilor în Franţa. „La fel cum în Franţa unii spun «nu cumpăraţi mărci turceşti», mă adresez aici naţiunii mele: mai ales nu daţi atenţie mărcilor franţuzeşti, nu le cumpăraţi”, a îndemnat Erdogan într-un discurs, la Ankara.

Apelurile la boicotarea produselor franceze au început să se înmulţească de sâmbătă în mai multe ţări  din Orientul Mijlociu. Anterior, Macron a promis că nu  va "renunţa la caricaturile" profetului Mahomed, iar Erdogan a transmis că se îndoieşte de „sănătatea mintală” a liderului de la Paris şi i-a recomandat „un consult medical”. Declaraţiile preşedintelui turc au fost criticate de mai mulţi lideri occidentali, disputa dintre Ankara şi Paris fiind tot mai îngrijorătoare, mai ales în contextul în care amândouă statele sunt membre NATO.

Marţi, zeci  de mii de persoane au manifestat la Dacca, în Bangladesh, îndemnând la boicotarea produselor franţuzeşti şi arzând o efigie a lui Emmanuel Macron, pe care-l acuză de „adorarea Satanei”, după ce şeful statului francez a apărat libertatea de a-l caricaturiza pe profetul Mahomed.

Reprezentările profetului Mahomed sunt considerate tabu în Islam şi  strict interzise. Suplimentar, imaginile din Charlie Hebdo sunt cu atât mai provocatoare cu cât unele dintre ele leagă Islamul de terorism.

Citeşte şi:

Caricatura cu Erdogan publicată de Charlie Hebdo, condamnată de oficiali turci: Agenda anti-musulmană a lui Macron dă roade

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite