VIDEO Sute de sirieni, în majoritate copii, ucişi într-un presupus atac cu arme chimice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de copii sirieni au murit în atacul de noaptea trecută FOTO Reuters
Zeci de copii sirieni au murit în atacul de noaptea trecută FOTO Reuters

Activiştii sirieni acuză  forţele de securitate ale preşedintelui Bashar al-Assad de lansarea unui atac chimic cu gaz paralizant, în suburbiile Damascului, ocupate de rebeli, ucigând peste 200 de oameni noaptea trecută.

Activiştii susţin că au fost lansate rachete încărcate cu gaz chimic către zonele Ain Tarma, Zamalka şi Jobar în regiunea Ghouta, lângă capitală.

Între timp, luptele neîncetate din ţară au împins fluxuri mari de refugiaţi către Irak, fiind înregistraţi numai marţi, 4000 de sirieni care au trecut graniţa. Valurile masive de oameni care au fugit în nordul Irakului, în ultima săptămână, riscă să externalizeze conflictul către regiunea de nord-est, unde miliţiile kurde se luptă cu luptători care au legături cu Al-Qaida.  

O asistentă de la centrul medical Douma Emergency a declarat că bilanţul morţilor rezultaţi în urma atacului şi aduşi la morga spitalului, se ridică la 213.

„Multe dintre victime sunt femei şi copii. Supravieţuitorii aveau venit cu simptome de pupile dilatate, spume la gură şi cu extremităţile mâinilor reci. Doctorii spun că acestea sunt simptomele tipice ale victimelor atacurilor cu gaze chimic paralizant“, susţine asistenta. 

Televiziunea de stat a citat o sursă guvernamentală care a declarat că nu există „niciun adevăr“ în rapoartele despre incidentul de aseară şi că această acţiune a fost realizată pentru a distrage atenţia echipei de experţi ONU, aflată în Siria pentru depistarea folosirii armelor chimice, de către regim.

Moarte la Damasc. Zeci de copii, victimele unui presupus atac chimic! Atenţie, imagini şocante

După mai multe luni de negocieri, o echipă de 20 de experţi ONU, condusă de suedezul Ake Sellstrom, vor investiga timp de două săptămâni locurile în care „rebelii“ susţin că regimul al-Assad a folosit arme chimice. Secretarul General Ban Ki-Moon a declarat luni, că delegaţia ONU are acces complet în zonele unde se bănuieşte că s-ar fi folosit gazul chimic. 

UE cere o anchetă urgentă

Suspiciunile privind utilizarea armelor chimice de către regimul din Siria trebuie să facă obiectul unei anchete "imediate şi aprofundate", anunţă purtătorul de cuvânt al lui Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, relatează AFP.

"Am văzut cu o mare preocupare informaţii despre posibila utilizare a armelor chimice de către regimul sirian. Aceste acuzaţii trebuie să facă obiectul unei anchete imediate şi aprofundate", precizează oficialul UE într-un comunicat.

"UE reafirmă că orice utilizare a armelor chimice, indiferent de ce parte din Siria, este total inacceptabilă", precizează el.

Armata siriană a dezminţit categoric utilizarea de arme chimice la periferia oraşului Damasc.

Opoziţia siriană susţine că forţele subordonate regimului Bashar Al-Assad au utilizat arme chimice în apropiere de Damasc, atacul soldându-se, potrivit insurgenţilor, cu 1.300 de morţi.

Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite cer sesizarea imediată a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite pentru analizarea circumstanţelor presupusului atac cu arme chimice din Damasc, relatează AFP.

Solicitări similare au fost formulate de Luxemburg, Arabia Saudită şi Coreea de Sud.

Rusia consideră că presupusul atac chimic  este "o provocare plănuită de mult"

Suspiciunile privind atacul cu arme chimice din regiunea Damasc reprezintă "o provocare plănuită de mult timp", acuză Rusia, unul dintre principali aliaţi ai regimului Bashar Al-Assad, relatează AFP.

"Toate aceste informaţii ne fac să credem că exista o provocare plănuită de mult timp", a comunicat Ministerul rus de Externe.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite