FOTO Un cotidian din Turcia dezvăluie conţinutul valizelor echipei trimise la Istanbul pentru asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi

FOTO Un cotidian
din Turcia dezvăluie conţinutul valizelor echipei trimise la Istanbul pentru asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi

Jamal Khashoggi (în imagine) a fost ucis la 2 octombrie în interiorul Consulatului saudit din Istanbul FOTO AFP

Un cotidian proguvernamental din Turcia a publicat marţi imagini cu conţinutul valizelor echipei saudite trimise la Istanbul pentru asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cotidianul Sabah, apropiat regimului Erdogan, a publicat imagini şi informaţii cu conţinutul valizelor celor 15 saudiţi sosiţi la Istanbul înainte de uciderea lui Khashoggi, la 2 octombrie, şi plecaţi în aceeaşi zi cu două zboruri private şi un zbor comercial, relatează presa internaţională.

Potrivit imaginilor publicate de Sabah, care corespund scanării bagajelor din momentul plecării, ele conţineau zece telefoane mobile, 5 dispozitive radio mobile cu receptor şi emiţător, două seringi, două defibrilatoare, un aparat de bruiaj GSM, trei capsatoare mari şi un obiect ascuţit asemănător unui bisturiu.

FOTO Sabah

Difuzarea acestor informaţii survine a doua zi de la publicarea unei înregistrări audio în New York Times din momentul uciderii jurnalistului saudit în interiorul consulatului ţării sale din Istanbul, unde s-a dus pentru a obţine acte administrative în vederea căsătoriei cu logodnica sa. Conform înregistrării prezentate de New York Times, unul dintre membrii echipei de asasini saudiţi i-a spus unui superior la telefon să îi transmită „şefului“ că operaţiunea a fost încheiată cu succes. Numele „şefului“ nu este dezvăluit, dar, potrivit cotidianului citat, oficiali din serviciile americane de informaţii cred că este vorba de prinţul moştenitor saudit Mohammad bin Salman.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a vorbit despre această înregistrare sâmbătă, precizând că a transmis-o Washingtonului, Riadului, Parisului, Berlinului şi Londrei.

„Am prezentat înregistrările privind această crimă tuturor celor care au dorit. Serviciile noastre secrete nu au ascuns nimic. Le-am arătat tuturor, inclusiv saudiţilor, Statelor Unite, Franţei, Canadei, Germaniei şi Marii Britanii. Înregistrările sunt înspăimântătoare. Când un ofiţer al serviciilor secrete saudite a ascultat înregistrările, a fost atât de şocat încât a spus: «Cred că a luat heroină, numai cineva care ia heroină ar face aşa ceva»“, a declarat liderul de la Ankara la întoarcerea de la Paris, unde a asistat duminică la ceremoniile prilejuite de Centenarul Armistiţiului din Primul Război Mondial.

Erdogan a declarat că Turcia „aşteaptă cu răbdare“ detalii în acest caz din partea Arabiei Saudite.

El a cerut din nou numele comanditarului operaţiunii.

Luni, premierul canadian Justin Trudeau a anunţat că serviciile de informaţii ale ţării sale au ascultat înregistrările de la asasinarea lui Khashoggi, devenind astfel primul lider occidental care recunoaşte în mod oficial acest lucru.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: