FOTO Atacuri chimice în Siria. Când instrumentele digitale scot la suprafaţă crime de război

FOTO Atacuri chimice în Siria. Când instrumentele
digitale scot la suprafaţă crime de război

FOTO Bellingcat

Datorită unei anchete cu sursă deschisă, site-ul de investigaţii Bellingcat descoperă implicarea probabilă a trei ofiţeri sirieni într-un atac chimic.

Ştiri pe aceeaşi temă

Utilizarea armelor chimice de către regimul Bashar al-Assad, în principal sarin şi clor, este foarte bine documentată de câţiva ani încoace, în pofida teoriilor negaţioniste cu iz conspiraţionist difuzate de aliatul său rus pe această temă.

În primul său raport cu privire la utilizarea armelor chimice în Siria, publicat la 8 aprilie, Echipa de anchetă şi identificare (IIT) a Organizaţiei de Interzicere a Armelor Chimice (OIAC) ajunge la concluzia că există motive rezonabile în ceea ce priveşte implicarea Damascului în trei bombardamente chimice efectuate în oraşul al-Lataminah în martie 2017.

Unul din aceste atacuri, cu clor, a avut loc la 25 martie în jurul orei locale 15.00. Un filmuleţ făcut public de agenţia oficială a regimului, SANA, arată prezenţa a trei ofiţeri sirieni în apropiere de al-Lataminah în acea zi, într-un post de comandament.

Printre ei figurează generalul Ali Abdullah Ayoub, promovat între timp în funcţia de ministru al Apărării, şi Souheil al-Hassan, comandantul „Forţelor Tigrului”, incriminate deja pentru comiterea unor atacuri chimice din elicopter.

Dacă filmuleţul respectiv a fost dispărut în mod misterios, ONG-ul Syrian Archive a păstrat o copie, pe care Bellingcat a reuşit să o analizeze, relatează slate.fr.

Umbre şi un ceas

Nick Waters, autorul investigaţiei, a început prin reperarea unor elemente distinctive la locul filmării: „un drum care merge de la est la vest, o pantă spre nord, o joncţiune în T la est şi o structură de beton pe partea de nord a drumului”.

Jurnalistul s-a folosit apoi de Google Earth pentru a stabili poziţia exactă a acestui loc. Pe lângă amplasament, geolocalizarea a permis identificarea faptul că ofiţerii priveau în direcţia al-Lataminah în unele momente ale înregistrării video.

Dar în ce interval orar erau prezenţi acolo? Pentru a stabili acest detaliu, Nick Waters a analizat umbrele vizibile în filmuleţ. El a apelat apoi la SunCalc, un instrument de simulare a poziţiei Soarelui şi umbrelor care rezultă, indiferent de loc, indiferent de oră. Analiza umbrelor duce la ora 14.00 pentru soldaţi, respectiv 14.15 pentru clădire. Filmuleţul mai conţine un indiciu: ceasul generalului Ayoub (foto mai jos), care indică ora 13.15. Prin urmare, ofiţerii asistau la bombardarea al-Lataminah, conchide Nick Waters.

FOTO Bellingcat

IIT a ajuns la concluzia că „există motive rezonabile de a crede că autorii utilizării de gaz sarin ca armă chimică la al-Lataminah pe 24 şi 30 martie 2017 şi ai utilizării clorului ca armă chimică pe 25 martie 2017 erau indivizi aparţinând forţelor aeriene siriene”.

Atacuri de o asemenea natură strategică ar fi avut loc doar pe baza ordinelor primite de la autorităţi superioare din comanda militară a Republicii Arabe Siriene

, spune Santiago Onate-Laborde, coordonatorul IIT

Potrivit sursei citate, piloţi ai forţelor aeriene siriene pe avioane Suhoi Su-22 şi elicoptere au lansat bombe conţinând clor şi gaz sarin deasupra acestei localităţi din provincia Hama.

IIT a fost formată de OIAC în 2018 tocmai pentru a-i identifica pe cei care au comis atacurile ilegale. Până acum, OIAC era autorizată doar să informeze dacă au avut loc atacuri chimice, nu să stabilească cine le-a comis.

Damascul şi Moscova au negat în mod repetat că au folosit arme chimice, dând vina pe o înscenare a insurgenţilor.

Copil victimă a unui atac chimic în Siria FOTO Arhivă

IIT, a cărei înfiinţare a fost contestată de Moscova şi Damasc, anunţă că peste 100 de persoane au fost afectate de atacurile din 24, 25 şi 30 martie 2017 de la Al-Lataminah.

Brigada 50 din Divizia a 22-a aeropurtată a Forţelor armate siriene a lansat bombe M4000 cu gaz sarin deasupra oraşului şi un cilindru cu clor deasupra unui spital. Raidurile aeriene au fost efectuate de la bazele aeriene din Sharat şi Hama, precizează raportul.

Deşi a identificat indivizi, OIAC a eliminat numele lor din varianta făcută publică presei. Măsurile de chemare în judecată şi pedepsire a celor vinovaţi depind de-acum înainte de secretarul general al ONU şi comunitatea internaţională.

Un atac chimic purtat asupra oraşului sirian Douma l-a determinat pe preşedintele american Donald Trump să ordone un atac cu rachete împotriva unor ţinte legate de Guvernul sirian în aprilie 2018. Atacul a fost efectuat cu sprijinul Franţei şi Marii Britanii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: