Fostul preşedinte al Kîrgîzstanului s-a predat autorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al Kîrgîztanului, Almazbek Atambiev, s-a predat autorităţilor după ce susţinătorii săi s-au bătut cu forţele de ordine care veniseră să-l ridice.

Fostul preşedinte kârghâz Almazbek Atambaev a fost arestat, după ce forţele speciale din Kârgîsztan au reluat asaltul împotriva complexului rezidenţial al lui Atambaev. Prima încercare de a-l aresta, în cursul nopţii trecute, s-a soldat un eşec din cauza ciconirilor violente cu suporterii fostului preşedinte, în urma cărora o persoană a fost ucisă şi altele zeci rănite.

Potrivit presei străine, poliţia a folosit petarde şi gaze lacrimogene când au intrat joi în complexul rezidenţial, unde erau baricadaţi Atambaev şi zeci de susţinători ai săi.

Motivul reţinerii lui Atambaiev a devenit refuzul acestuia de a se prezenta la interogatoriu în calitate de martor într-un dosar penal legat de eliberarea ilegală a liderului lumii criminale, Aziz Batukaiev.

Fostul preşedinte a ignorat toate citaţiile şi a declarat că „nici nu se va atinge de ele”. Acesta a propus să răspundă la toate întrebările în formă scrisă, prin intermediul avocatului.

Atambaiev a condus Kârgâzstanul între 2011 şi 2017. Acum doi ani, acesta a transmis benevol puterea succesorului său Sooronbay Jeenbekov.

În seara de 7 august, trupele speciale ale Comitetului de Stat pentru Securitatea Naţională au luat cu asalt reşedinţa fostului preşedinte, Almazbek Atambiev, din satul Koy Tash, dar reţinere fostului şef al statului a eşuat fiind apărat de susţinătorii săi. În urma ciocnirilor au fost rănite 52 persoane, iar un ofiţer al trupelor speciale a decedat într-un schimb de focuri.

Directorul Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR), Serghei Narişkin, comentând situaţia din Kîrgîzstan, a declarat că disensiunile între fostul preşedinte Almazbek Atambaiev şi actuala guvernare a ajuns la un punct critic.

“Divergenţele între fostul preşedinte, Almazbek Atambaiev şi actuala guvernare din Kîrgîzstan s-a intensificat în primele luni după ce demisia fostului preşedinte. Din păcate, în ultimele zile conflictul a ajuns la o limită periculoasă”, a declarat Narîşkin.

În legătură cu acest lucru, el a subliniat că Rusia îndeamnă părţile să dea dovadă de reţinere.

“Noi, desigur, suntem îngrijoraţi de soarta ţării, de soarta poporului frate. Şi reprezentanţii autorităţilor Rusiei îndeamnă părţile să dea dovadă de reţinere”, a menţionat şeful SVR.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite