Fostul premier malaysian, reproşuri dure pentru Macron, după atacul de la Nisa: „Cei furioşi ucid. Musulmanii au dreptul să ucidă milioane de francezi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier malaysian Mahathir Mohamad a reacţionat cu o serie de postări pe Twitter după atacul care a avut loc joi dimineaţa la Bazilica Notre-Dame din Nisa, comis de un tânăr tunisian, în care trei oameni au murit şi alţii au fost răniţi. Fără a se referi direct la atac, acesta a scris că musulmanii „au dreptul să ucidă milioane de francezi”.

Twitter a înlăturat postarea. 

Mahathir a fost premier al ţării majoritar musulmane până în februarie anul acesta (din 2018) când coaliţia sa de guvernare s-a rupt şi apoi a fost înlocuit. El a avut două mandate de premier care au cumulat 26 de ani.

„Indiferent de religie, oamenii furioşi ucid”, a spus fostul premier în vârstă de 95 de ani, care a stârnit controverse în trecut după remarci la adresa evreilor şi comunităţii LGBT, relatează AFP.

„Pe parcursul istoriei francezii au ucis milioane de oameni, dintre care mulţi erau musulmani. Musulmanii au dreptul să fie furioşi şi să ucidă milioane de francezi pentru masacrele din trecut”, a spus acesta fără a menţiona atacul de la Nisa.

Referindu-se la decapitarea profesorului care a arătat elevilor săi caricaturi cu profetul Mohamed el a spus că nu aprobă acest atac, dar că libertatea de expresie nu include „insultarea altor oameni”.

Acesta a mai scris că Macron „nu dovedeşte că este civilizat”, ci din contră, „foarte primitiv”.

„În general, vestul nu mai aderă la propria religie. Sunt creştini doar cu numele. Este dreptul lor,. Dar nu trebuie să fie lipsiţi de respect pentru valorile celorlalţi, pentru religia lor. Este o măsură a civilizaţiei să arăţi acest respect”.

„În general musulmanii nu au aplicat legea dinte pentru dinte. Musulmanii nu au făcut-o. Nici francezii n-ar trebui să o facă. În schimb ar trebui să-şi înveţe cetăţenii să respecte sentimentele altor oameni”.

Mahathir Mohamad a continuat:

„Francezii ar trebui să-şi educe populaţia să respecte sentimentele oamenilor. De vreme ce arunci vina asupra religiei musulmane pentru ce a a făcut o singură persoană furioasă, musulmanii au dreptul să-i pedepsească pe francezi.

„Boicoturile (produselor franceze-n.red) nu pot compensa toate nedreptăţile comise de francezi în toţi aceşti ani”, a scris acesta într-o serie de peste zece tweeturi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite