Noul preşedinte al Somaliei este un fost prim-ministru cu dublă cetăţenie, somaleză şi americană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mohamed Abdullahi Farmajo, fost prim-ministru, care deţine dublă cetăţenie (somaleză şi americană), a fost desemnat, miercuri, noul preşedinte al Somaliei, notează New York Times. Alegerea lui Farmajo este primul pas, în 25 de ani, al Somaliei către un stat cu o administraţie centrală deplin funcţională.

Actualul preşdintele Hassan Sheikh Mohamud şi-a recunoscut înfrângerea după al tur de scrutin de vot al alegerilor prezidenţiale din Somalia, astfel că prim-ministrul Mohamed Abdullahi Farmajo, principalul său contracandidat, a fost recunoscut ca noul lider.

Mii de somalezi au ieşit pe străzi pentru a saluta victoria preşedintelui Mohamed, în timp ce soldaţii somalezi au tras focuri de armă în aer în semn de sărbătoare. Ahmed Ali, un poliţist de pe stradă, a exclamat: „Somalia va fi o altă ţară în curând“, potrivit ABC news. „Acestă izbândă reprezintă interesul poporului somalez. Ea aparţine oamenilor din această ţară. Acesta este doar începutul unei noi ere a armoniei, a unităţii, a democraţiei şi este, totodată, începutul luptei împotriva corupţiei“, a declarat Farmajo după ce a depus jurământul.

Desemnat de Parlament de teama atacurilor extremiste

Teama autorităţilor de posibile atacuri ale grupului extremist al-Shabab a dus la limitarea alegerii noului preşedinte doar de către parlamentul somalez (275 de membri ai Camerei Inferioare şi 54 din Camera Superioară), nu şi de către populaţie. Politicienii au votat într-un complex de maximă securitate situat în aeroportul capitalei Mogadishu. Traficul a fost interzis în zonă şi a fost impusă o inderdicţie pentru zboriri tocmai pentru preveni atacurile extremiştilor.

Mohamud a avut un mic avans în faţa lui Farmajo, de 88 de voturi la 72, după prima rundă în care au fost 21 de candidaţi, însă Farmajo s-a impus uşor printre cei trei candidaţi rămaşi în cursa pentru preşedinte din al doilea tur.

Premier timp de opt luni

Farmajo, care a studiat la Universitatea de Stat din New York din Buffalo, a fost prim-ministru timp de opt luni, înainte de a părăsi postul în 2011. A trăit în Statele Unite încă din 1985, fiind trimis acolo împreună cu ministul de afacerilor de Externe al Somaliei.

Începând din 1991, Somalia a început să se destrame, atunci când şefii unr grupări militare l-au înlăturat pe dictatorul Siad Barre. Dispariţia lui Siad Barre nu a adus şi sfârşitul conflictului intern. A început un război pentru putere între facţiunile victorioase. Practic, Somalia s-a confruntat cu două războaie civile diferite. Primul a fost purtat între guvernul lui Barre şi opoziţie; cel de-al doilea între diverşi lideri şi grupări care luptau pentru obţinerea supremaţiei în stat. Anii dominaţi de conflicte, de foamene şi de atacurile grupării al-Shabab a dus la pierderea a 12 milioane de somalezi.

Alegerea lui Farmajo în fruntea ţării este, după 25 de ani de guvernare haotică, un prim pas către un stat cu o administraţie centrală funcţională.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite