Fost ministru australian al apărării: Pactul AKUS conectează Marea Britanie la regiunea indo-pacifică şi trimite un mesaj Chinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Fostul ministru australian al apărării, Christopher Pyne, a declarat în faţa parlamentarilor britanici că unul din obiectivele-cheie ale pactului de apărare AUKUS este conectarea Marii Britanii la regiunea indo-pacifică într-un moment în care guvernul de la Canberra se află „în mijlocul unor relaţii tensionate cu China”, scrie The Guardian.

„Pactul formalizează ideea că Marea Britanie are un interes în regiunea indo-pacifică dincolo de simpla retorică”, a spus  fostul ministru australian al apărării Christopher Pyne (2018-2019) notând faptul că Regatul Unit s-a retras treptat din regiune în perioada care a urmat decolonizării.

„Marea Britanie a avut mereu un interes în regiunea indo-pacifică din punct de vedere militar şi al politicii externe şi are numeroşi prieteni în regiune. Aukus nu face decât să confere o structură acestor lucruri şi cred că este un lucru foarte important atât pentru Australia, cât şi pentru SUA şi Marea Britanie”, a adăugat el.

„Faptul că Australia a considerat de cuviinţă să facă acest lucru în mijlocul unor relaţii tensionate cu China trimite un semnal foarte important guvernului chinez şi Beijingului.  A strânge cu uşa Australia din punct de vedere economic şi comercial a avut, de fapt, efectul opus”.

Anunţul privind noul pact de securitate a stârnit critici din partea Beijingului şi a înfuriat Franţa care şi-a văzut anulat un contract pentru 12  submarine pe diesel în valoare de 90 de miliarde de dolari australieni (56 miliarde de euro) în favoarea unei oferte a SUA pentru submarine cu propulsie nucleară.

Franţa s-a plâns că a fost anunţată de anularea contractului cu doar o oră înainte, astfel că n-a avut timp să vină cu oferte alternative.

Profesorul Tetsuo Kotani, expert în politică externă şi consultant al Institutului Japonez de Afaceri Internaţionale, a dezvăluit parlamentarilor britanici că „guvernul japonez a fost notificat cu doar o zi înainte de anunţ”.

Solicitat să-şi clarifice răspunsul, Kotani a dat înapoi: „Comentariile mele reflectă conversaţia mea privată cu un oficial guvernamental japonez, deci nu cred că este o poziţie oficială a guvernului”. El a spus că trebuie să fie precaut cu privire la afirmaţia cum că Tokyo ar fi aflat înainte de guvernul de la Paris, sugerând că „poate a existat o problemă legată de diferenţa de fus orar”.

„Consider că francezii aveau toate motivele să ştie că noi avem rezerve profunde şi serioase în ce priveşte capacitatea submarinelor din clasa Attack de a răspunde intereselor noastre strategice şi le-am indicat clar că vom lua o decizie pe baza interesului nostru strategic naţional”, a declarat premierul australian Scott Morrison Morrison într-o conferinţă de presă la Sydney.„Nu regret decizia de a pune pe primul loc interesul naţional al Australiei, nu o voi regreta niciodată“, a subliniat el, adăugând că ar fi fost o „neglijenţă“ să nu ţină cont de sfaturile serviciilor australiene de informaţii şi apărare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite