Fost director la CIA: „E o chestiune de timp până când Statul Islamic va ataca Occidentul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul în retragere Michael Hayden crede că e o chestiune de timp până SI va ataca sua sau Europa FOTO www.cia.gov
Generalul în retragere Michael Hayden crede că e o chestiune de timp până SI va ataca sua sau Europa FOTO www.cia.gov

Un atac al grupării teroriste Statul Islamic (SI) este o chestiune de timp, „nu de inevitabilitate, nu de intenţie“, este de părere un fost director din cadrul CIA, generalul în retragere Michael Hayden.

Gen. Michael Hayden spune că SI va încerca un atac asupra Statelor Unite ale Americii sau asupra Europei. „SI este o organizaţie locală foarte puternică şi probabil o organizaţie teroristă regională destul de puternică. Orice fel de organizaţie ar fi, are ambiţii globale şi are şi instrumentele necesare pentru asta“, a declarat Hayden pentru CNN.

Totuşi, serviciile secrete nu cred că SI este capabil să atace Occidentul. Dezbaterea cu privire la posibilităţile lor vine pe fondul întâmplărilor de săptămâna trecută, când un grup de militanţi suniţi l-a decapitat pe jurnalistul american James Foley ca răzbunare pentru atacurile aeriene. Acest act este catalogat de fostul director executiv al CIA, Michael Morell, drept „primul atac terorist împotriva SUA“.

Şi-au exprimat intenţia. Nu există un mod mai puternic de a-şi dovedi capacităţile în comunitatea jihadistă decât printr-un atac de succes la adresa Vestului“, explică Hayden.

Armata americană a condus atacuri aeriene pentru a stopa avansul SI în regiune. Administraţia Obama a declarat iniţial că loviturile au fost date pentru a proteja personalul american de la consulatul din Irbil, Irak, şi pentru a preveni genocidul poporului Yazidi, o minoritate religioasă. 

Misiunea americanilor părea să fi căpătat amploare: bombardamentele au continuat să atingă ţinte ale SI de lângă Irbil şi de la barajul Mosul în cursul zilei de duminică, potrivit unui raport al Comandamentului Central al SUA. Multe dintre loviturile aeriene au fost pentru a susţine forţele irakiene de lângă baraj, care căzuse, pentru scurt timp, sub controlul Statului Islamic.

Hayden crede că atacurile aeriene americane în interiorul Siriei, în plus faţă de cele din Irak, vor ajuta în lupta împotriva SI. Loviturile aeriene din Irak vin la solicitarea Guvernului. Totuşi, Siria este în plin război civil, în care şi-au pierdut viaţa aproape 200.000 de oameni. Statele Unite i-au cerut preşedintelui sirian Bashar al-Assad să se retragă.

Nu mai e vorba doar de apărare. Nu mai e vorba doar de a ţine departe anumiţi oameni de bombe. Acum e vorba de defensivă. Este vorba de dezarmarea SI. Trebuie să se simtă îngrijoraţi, să se consume mai mult cu propria supravieţuire, decât să plănuiască distrugerea ta sau a mea“, conchide Hayden în interviul cu CNN.


Citeşte şi:

ISIS – dincolo de bine şi de rău

Vara anului 2014 marchează momentul în care terorismul pe care-l cunoaştem de sute de ani s-a transformat în ceva nou, un element care depăşeşte deocamdată capacitatea de înţelegere a celor care cunosc virtuţile democraţiei. Pentru prima dată, o grupare teroristă, ISIS, deţine un teritoriu în două state, Irak şi Siria, care nu-şi mai pot exercita decât parţial dreptul de pază a frontierei comune - frontieră care nu mai există pe alocuri.

SUA, nevoite să se alieze cu dictatorul sirian Bashar al-Assad

Anul trecut Occidentul se pregătea pentru o acţiune militară împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, care era acuzat că ar fi utilizat  arme chimice împotriva propriului său popor. Acum îl ajută pe Bashar în lupta cu jihadiştii din Statul Islamic.

Jihadistul care l-a decapitat pe jurnalistul american James Foley ar putea fi rapperul „L Jinny“

Serviciile secrete britanice  l-ar fi identificat pe jihadistul care în numele Statului Islamic l-a decapitat pe ziaristul american James Foley, scrie publicaţia britanică „The Times“. Principalul suspect ar fi Abdel Majed Abdel Bary, un fost cântăreţ de rap cunoscut sub numele artistic de „L Jinny“.

James Foley, jurnalistul american decapitat de jihadişti, a fost bătut şi crucificat înainte de a fi ucis

Gruparea jihadistă Statul Islamic, anterior numită Statul Islamic în Irak şi Levant, l-a torturat pe americanul James Foley, fiind la un moment dat crucificat pe un perete de militanţii din gruparea radicală islamistă, potrivit „Daily Mail”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite