Forumul de la Davos: Xi Jinping avertizează în privinţa „consecinţelor catastrofale” ale unei confruntări mondiale

Forumul de la Davos: Xi Jinping avertizează în privinţa „consecinţelor catastrofale” ale unei confruntări mondiale

Xi Jinping luând cuvântul la Forumul de la Davos 2022 FOTO EPA-EFE

Preşedintele chinez Xi Jinping avertizează luni că o confruntare mondială între marile puteri ar putea avea „consecinţe catastrofale”, într-un discurs adresat Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos, în Elveţia, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Forumul de la Davos, considerat mult timp locul ultim de întâlnire al mediilor de afaceri cu oficiali politici şi societatea civilă, are loc online, din cauza pandemiei de COVID-19.

Numărul unu chinez a făcut senzaţie la Davos, în 2017, unde a pledat, în mod neaşteptat, în favoarea liberului-schimb şi globalizării, în contextul instalării la putere a lui Donald Trump în Statele Unite, care alimenta temeri cu privire la protecţionism.

Xi Jinping s-a prezentat din nou, luni, ca apărătorul multilateralismului şi a avertizat cu privire la tensiuni la nivel mondial.

„Istoria a dovedit în repetate rânduri că o confruntare nu rezolvă problemele. Ea nu are decât consecinţe catastrofale”, a subliniat Xi Jinping, potrivit textului oficial al alocuţiunii sale.

Cel mai puternic om de la Beijing nu şi-a menţionat marele rival american.

„Lumea noastră de azi este departe de a fi liniştită. Retoricile care aţâţă la ură şi prejudecăţile abundă”, a subliniat Xi Jinping, fără să facă alte precizări.

China, prima putere comercială mondială, promovează din nou acorduri regionale de liber-schimb şi iniţiază noi „drumuri ale mătăsii” pe continentul asiatic.

Ea este acuzată însă de către Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite - principalii săi doi parteneri comerciali - de faptul că a recurs la dumping, la măsuri protecţioniste care penalizează produse importate şi de faptul că restrânge accesul întreprinderilor străine.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările