Forţele NATO au un nou conducător, generalul american Philip Breedlove

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Americanul Philip Breedlove a fost numit noul comandant al NATO
Americanul Philip Breedlove a fost numit noul comandant al NATO

Generalul american Philip Breedlove a preluat luni postul de comandant suprem al forţelor NATO (SACEUR), anunţând că prioritatea sa este să garanteze „coeziunea” celor 28 de membri ai Alianţei Nord-Atlantice şi să încheie cu succes „tranziţia în Afganistan” la sfârşitul lui 2014.

Generalul Breedlove, în vârstă de 57 de ani, l-a înlocuit în post pe compatriotul său amiralul James Stavridis, în cadrul unei ceremonii la sediul centrului forţelor armate ale Alianţei Nord-Atlantice (SHAPE), la Mons, în sudul Belgiei. Ceremonia a fost prezidată de către secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen, potrivit agenţiei de ştiri AFP.

Fiind un general de patru stele ce şi-a petrecut aproape o treime din carieră în cadrul US Air Force, noul şef militar al NATO a fost nominalizat la sfârşitul lui martie de către autorităţile americane, după retragerea generalului John Allen – fostul comandant al coaliţiei internaţionale în Afganistan, care a renunţat la postul de la SACEUR.

Nominalizarea lui John Allen a fost suspendată, anterior, din cauza unei anchete cu privire la un scandal care l-a costat pe generalul David Petraeus postul de director CIA. Citat în această anchetă, generalul Allen a fost dezincriminat.

Generalul Breedlove, al 17-lea american ce ocupă postul de la SACEUR, inaugurat în 1951-1952 de generalul Dwight Eisenhower, a declarat că are ca prioritate „să asigure că NATO rămâne vigilent şi pregătit să facă faţă provocărilor şi ameninţărilor viitoare, cu forţe armate competente şi complementare”. „Garantarea coeziunii lor este prioritatea mea”, a precizat el.

Pe plan operaţional, el va conduce retragerea progresivă a forţelor internaţionale combatante din Afganistan până la sfârşitul lui 2014 şi lansarea unei noi operaţiuni destinate „să susţină şi să consilieze” armata afgană începând din 2015.

În privinţa Siriei, Rasmussen a declarat pentru presă că Turcia „nu a cerut ajutorul” partenerilor săi din cadrul NATO în urma dublului atentat cu maşină capcană comis la Reyhanli, la frontiera cu Siria, unde sâmbătă a avut loc o dublă explozie, soldată cu 48 de morţi şi peste 100 de răniţi. „Condamn cu forţă acest atac”, a adăugat Rasmussen.

La solicitarea Ankarei, o reuniune de urgenţă a NATO a avut loc în octombrie, în urma unor tiruri siriene de obuz ce au atins un sat turc. De atunci, baterii de rachete de tip Patriot au fost staţionate de către Alianţa Nord-Atlantică în Turcia, cu scopul de a proteja frontiera de eventuale atacuri.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite