Forfotă în ajunul prezentării „Acordului secolului“: Netanyahu şi Gantz au sosit la Washington pentru întâlniri separate cu Trump. Palestinienii fac apel la boicot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump (stânga) şi Benjamin Netanyahu FOTO Arhivă
Donald Trump (stânga) şi Benjamin Netanyahu FOTO Arhivă

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi rivalul său în alegerile legislative, generalul Benny Gantz, vor fi primiţi luni, la Washington, de către preşedintele american Donald Trump, care îşi va prezenta marţi planul de pace pentru Orientul Mijlociu.

Cu o zi înainte de a face public planul de Pace pentru conflictul israeliano-palestinian, Trump se va întâlni separat cu principalii doi actori ai campaniei pentru alegerile legislative din Israel: premierul şi liderul Likud Benjamin Netanyahu şi generalul şi liderul partidului Albastru-Alb Benny Gantz.

Potrivit părţii americane, discuţiile se vor axa pe „Acordul secolului“, aşa cum îi place lui Trump să promoveze documentul elaborat de ginerele său Jared Kushner pentru încetarea conflictelor de toate felurile între israelieni şi palestinieni.

„Marţi (mâine, n. red.), vom scrie istorie“, s-a felicitat deja Netanyahu.

Vizată de acest plan şi neinvitată la Washington, partea palestiniană îl respinge categoric şi invită la boicot.

„Îndemnăm comunitatea internaţională să nu se asocieze (planului american, n. red.), pentru că acesta contravine dreptului internaţional, iar drepturile palestinienilor nu sunt de vânzare“, a declarat, luni, premierul palestinian Mohammad Shtayyeh.

În opinia sa, „acest plan vizează să-l protejeze pe Trump de destituire şi să-l protejeze pe Netanyahu de închisoare“.

Shtayyeh face astfel aluzie la faptul că planul este expus în plin proces în Senat în procedura de destituire a lui Trump şi în plină dezbatere în Knesset asupra imunităţii lui Netanyahu, acuzat de corupţie şi abuz de putere.

Partea palestiniană face acest apel deşi încă nu se ştie exact ce conţine planul pregătit de Kushner.

Însă presa israeliană a obţinut, pe surse, câteva detalii. „Dacă ne-am lua după scurgerile din presa israeliană, planul Trump s-ar rezuma la un catalog de capricii ale Likud“, comentează cotidianul francez „Libération“.

Potrivit presei israeliene, Trump va propune aplicarea suveranităţii Israelului asupra majorităţii coloniilor  şi întregului Ierusalim, precum şi crearea unui pseudostat palestinian, demilitarizat, fără frontiere fizice, redus la Fâşia Gaza şi la câteva insule urbane din Cisiordania şi care să recunoască Ierusalimul drept capitală a statului evreu. În schimb, partea palestiniană şi statele arabe vecine ar beneficia de investiţii în valoare de 50 de miliarde de dolari în următorii 10 ani.

Vorbind despre o „fraudă secolului“ care „distruge soluţia două state“, Saeb Erekat, negociatorul şef al părţii palestiniene, a ameninţat cu retragerea din Acordurile de la Oslo, primul acord direct între Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei şi Guvernul israelian. La rândul său, Basem Naim, un lider al organizaţiei paramilitare islamiste Hamas, a avertizat cu declanşarea unei noi intifade împotriva Israelului.

Potrivit „Libération“, administraţia Trump are un răspuns şi pentru varianta respingerii planului.

„Nu se aşteaptă decât un pretext pentru a da undă verde ambiţiilor anexioniste ale dreptei israeliene“, notează cotidianul francez.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite