Fost ofiţer britanic, fondator al unei organizaţii umanitare siriene, găsit mort la Istanbul, după ce Rusia l-a acuzat de spionaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost ofiţer al Armatei Britanice care a pus bazele „Căştilor Albe”, o organizaţie de ajutor în situaţii de urgenţă în Siria, a fost găsit mort în apropierea locuinţei sale din Istanbul, la doar câteva zile după ce ministrul rus de externe îl ameninţase, acuzându-l de spionaj, relatează The Independent.

James Le Mesurier, în vârstă de 48 de ani, a fost directorul fundaţiei Mayday Rescue care oferea programe de instruire voluntarilor organizaţiei Apărarea Civilă Siriană (Syria Civil Defence) cunoscută şi ca White Helmets, el având de altfel un rol important în punerea bazelor acesteia în 2013, în Turcia. În 2016 a primit Ordinul Imperiului Britanic pentru oferirea de ajutor civililor sirieni marcaţi de război. 

Poliţia nu a confirmat circumstanţele morţii lui Le Mesurier care ar fi căzut de la balconul apartamentului său din Istanbul luni dimineaţă. În urmă cu 3 zile, purtătorul de cuvânt al Ministerului de externe rus Maria Zakharova îl acuzase public de a fi „fost agent al servicului britanic de informaţii MI6, fiind detectat peste tot în lume”.

Ani de zile, atât el, cât şi gruparea Căştile Albe au fost ţintele unei campanii de dezinformare a Moscovei şi aliaţilor săi de la Damasc.

„Familia ne-a anunţat moartea sa”,  a declarat liderul White Helmets, Raed al-Salah, pentru The  Independent, precizând: „Am citit că poliţia i-a descoperit corpul în apropierea locuinţei sale din Istanbul. Poliţia anchetează acum circumstanţele morţii, nu există informaţii certe. Aşteptăm raportul poliţiei”.

„James ne este prieten nouă şi sirienilor, a susţinut Căştile Albe în calitate de fondator şi director al oragnizaţiei Mayday Rescue. Suntem devastaţi”, a spus Al-Salah.

Unul dintre vecinii fostului ofiţer a declarat pentru Reuters că acesta din urmă a fost descoperit mort dimineaţa devreme în cartierul Beyoglu, din centrul Istanbulului. Le Mesurier avea doi copii. Un diplomat a spus că circumstanţele morţii sunt neclare.

Imagine indisponibilă

FOTO EPA-EFE

Agenţia de stat turcă Anadolu a transmis că trupul a fost descoperit în apropierea locuinţei sale de credincioşi care se îndreptau spre o moschee din zonă, iar autorităţile au stabilit că nimeni n-a intrat sau a părăsit locuinţa acestuia, astfel că cel mai probabil a căzut de la balcon.

Biroul guvernatorului din Istanbul a transmis că au fost iniţiate „investigaţii de natură administrativă şi judiciare ample” pentru a clarifica circumstanţele morţii lui.

Căştile Albe au salvat mii de vieţi în ariile controlate de rebeli în decursul anilor de bombardamente ale guvernului sirian şi forţelor ruseşti aliate în decursul războiului civil din Siria. De asemenea, organizaţia a primit premiul Right Livelihood Award pentru implicarea sa în salvarea vieţilor civilor prinşi în bombardamente. În 2016, gruparea a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace.

Mayday Rescue este un ONG finanţat de Naţiunile Unite şi alte guverne, cu sedii la Amesterdam şi Istanbul.  Rusia, care a luptat alături de trupele preşedintelui sirian Bashar al-Assad în decursul celor opt ani de război civil, consideră însă Căştile Albe o organizaţie care are legături cu teroriştii, astfel că a dus o campanie agresivă împotriva acesteia.

Vineri, în timpul unei conferinţe de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului de externe rus, Maria Zakharova,a lansat un atac personal la adresa lui Le Mesurier, susţinând că a operat ca spion britanic în întreaga lume, inclusiv în Balcani şi Orientul Mijlociu, şi a colaborat cu membri Al Quaida.

„Munca înfăptuită de James alături de Căştile Albe a fost fenomenală. Puţini au făcut mai multe decât el din punct de vedere umanitar”, a declarat Hamish de Bretton-Gordon, expert în arme chimice, care i-a fost coleg când era militar şi prieten.

„Ca şi noi a avut de suferit în urma campaniei de dezinformare şi propagandei ruse şi siriene. Acuzaţia că a lucrat pentru MI6 şi Al-Quaida este o afirmaţie de o contradicţie grosieră. A fost un militar incredibil şi un dedicat susţinător al cauzelor umanitare”, a mai spus acesta.

Tot în cadrul conferinţei de presă de vineri,  Zakharova a afirmat că White Helmets „a pus la cale acţiuni de instigare…a plănuit şi efectuat o serie de atacuri chimice false de mare cruzime.”

La rândul lor, oficiali sirieni şi ruşi au acuzat Căştile Albe de „orchestrarea” unor atacuri aeriene cu scopul de a incrimina forţele siriene sau ruseşti.

Potrivit BBC, Căştile Albe a fost infiinţată în 2014 ca o organizaţie de voluntari, neafiliată politic, având ca misiune salvarea vieţilor civililor. Gruparea spune că a salvat vieţile a peste 100.000 de oameni, în timp ce 252 dintre membrii săi au fost ucişi şi alţi 500 au fost răniţi. Voluntarii se implică în reparaţia clădirilor avariate şi reconectarea la electricitate. Guvernul sirian o consideră grupare teroristă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite