FMI: Europa antrenează recesiune la nivel global. Război al nervilor între două doamne de fier – Christine Lagarde, şef al FMI şi Angela Merkel – cancelarul Germaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza zonei euro e tot mai gravă şi ameninţă revenirea economică la nivel global, a avertizat marţi Fondul Monetar Internaţional. La Berlin, Christine Lagarde a încercat să o convingă pe Angela Merkel să fie de acord cu eurobondurile şi să contribuie la creşterea fondului de salvare. Fără niciun rezultat.

FMI a refăcut prognoza economică pentru 2012: de la 4 procente la 3,3% estimează FMI că va fi creşterea globală în acest an. Deocamdată, menţine o estimare optimistă pentru 2013: 3,9%, relatează Reuters.

Totuşi, avertizează Fondul, chiar şi această creştere măruntă pentru 2012 va scădea cu încă două procente dacă Europa va lăsa criza datoriilor să se agraveze.
"Revenirea economică, deja slabă din capul locului e în pericol să devină stagnare", a declarat Olivier Blanchard, economist-şef la FMI, într-o conferinţă de presă. "Lumea va fi aruncată într-o altă recesiune în situaţia în care criza europeană se agravează", a explicat Blanchard.

"Provocarea imediată este restabilirea încrederii şi rezolvarea crizei din zona euro prin măsuri de creştere economică însoţite de ajustări, dar şi de pomparea mai multor lichidităţi", se arată în ultimul rapport economic global realizat de instituţie.

FMI a avertizat şi Statele Unite că nu vor scăpa neafectate, dacă ceea ce se întâmplă în Europa se agravează. Scenariul pare tot mai aproape după ce negocierile dintre deţinătorii privaţi de obligaţiuni elene şi guvernul grec au eşuat, crescând riscul ca Atena să se confrunte cu intrarea în incapacitatea de plată.

Neînţelegeri între Lagarde şi Merkel

Iar directorul FMI, Christine Lagarde, a cerut Europei să mărească fondul de salvare pentru a avea un zid în calea contagiunii. Cancelarul german, Angela Merkel, refuză însă să mărească nivelul de contribuţie a Germaniei la Mecanismul European de Stabilitate (MES). Deloc întâmplător, directorul FMI a cerut luni chiar în conferinţa de la Berlin, ca statele zonei euro să se doteze cu un zid de protecţie mai consistent în faţa crizei, relatează "Le Figaro".

"Nu poate exista o rezolvare a crizei fără Germania şi lipsa de iniţiativă va dăuna Germaniei", a avertizat Lagarde. Pentru directorul FMI, "lipsa de hotărâre", "starturile false şi jumătăţile de măsură" explică în mare parte de ce a fost 2011 un an atât de nefast din punct de vedere economic. Lagarde a avertizat şi asupra unei alte probleme: o creştere pe mai departe a costurilor de împrumut pentru Spania şi Italia va declanşa o criză a lichidităţilor ce avea consecinţe dezastruoase. Oficialul a cerut punerea în aplicare imediată a MES şi creşterea valorii sale mult peste cele 500 de miliarde de euro promise. Necesare sunt, în viziunea sa, şi obligaţiunile comune pentru statele din zona euro, întrucât "ar convinge pieţele de viabilitatea viitoare a uniunii economice şi monetare". Germania este cel mai acerb opozant al acestei idei.

În caz contrar, consideră Lagarde, "riscăm să plonjăm din nou într-un episode precum cel din anii 1930".
Cancelarul german a refuzat imediat să dea curs cererii directorului FMI. Angela Merkel apreciază că mijloacele de care dispune MES sunt suficiente. "Prioritatea pentru mine este de a pune pe picioare MES înainte de toate", a declarat Merkel. În schimb, Franţa, prin vocea ministrului de Finanţe François Baroin a anunţat că este de acord cu sporirea fondului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite