Fiul ultimului şah al Iranului cere Occidentului să dea o lovitură de graţie Republicii Islamice: „Iranienii au nevoie de puţin ajutor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reza Pahlavi FOTO EPA-EFE
Reza Pahlavi FOTO EPA-EFE

Reza Pahlavi, fiul ultimului şah al Iranului, crede că regimul de la Teheran este pe punctul de a cădea în prăpastie. Dar căzătura poate avea loc doar cu un brânci din partea Occidentului, afirmă prinţul într-un interviu acordat pentru AFP la Washington, unde se află în exil.

Marţi, în ziua în care ultraconservatorul Ebrahim Raisi a fost învestit în funcţia de preşedinte al Iranului, Reza Pahlavi, în vârstă de 60 de ani, a analizat situaţia din ţara sa într-un interviu pentru AFP. Fiu al şahului Mohammad Reza Pahlavi, alungat de la putere de Revoluţia Islamică din 1979,  Reza Pahlavi se declară un opozant al ayatollahului Ali Khamenei. Este, de altfel, fondatorul şi liderul Consiliului Naţional al Iranului. Cu prilejul învestirii lui Raisi, el relevă absenteismul puternic de la scrutinul prezindenţial din iunie - cea mai mică rată de participare la vot de la Revoluţia din 1979 - şi manifestaţiile recente din ţară împotriva penuriei de apă.

„Regimul este divizat, fragil, pe marginea prăpastiei? Da. Dar, la fel ca întotdeauna, dacă-i aruncăm un colac de salvare, el îşi regăseşte suflul şi mai supravieţuieşte un pic”, spune Reza Pahlavi. „Avem posibilitatea să-i dăm o lovitură de graţie. (...) Iranienii vor să facă acest lucru, dar au nevoie de puţin ajutor”, insistă el.

Nu este pentru prima oară când Reza Pahlavi prezice, la fel ca alţi opozanţi iranieni din exil, prăbuşirea iminentă a puterii islamice din Iran. În urmă cu aproape doi ani, el susţinea că regimul ayatollahului mai avea „câteva săptămâni sau luni”.

Ce este diferit acum? „Modul în care regimul omoară oamenii”, „tinerii simpli care sunt sătui de toate şi îşi revendică drepturile”, dă asigurări el. În opinia sa, „această ripostă nu indică un semn de încredere şi stabilitate”, „este ca şi cum ar fi un ultim efort pentru a încerca stingerea flăcărilor”.

Dar liderii iranieni şi-au jucat toate cărţile, apreciază el, „şi răspunsul regimului este să pună în fruntea ţării personalitatea cea mai sumbră şi lugubră, pe nume Raisi”.

Noul preşedinte este, în opinia lui Pahlavi, „un măcelar şi un criminal care trebuie judecat pentru crime împotriva umanităţii”.

Potrivit lui, Occidentul nu trebuie să se axeze doar pe chestiunea nucleară în reproşurile aduse Teheranului. „Ce se întâmplă cu drepturile omului? Cum s-au cheltuit banii?”, enumeră el, acuzând puterea din Iran că a deturnat banii obţinuţi în urma ridicării sancţiunilor după semnarea acordului nuclear în vara anului 2015. Între timp, sancţiunile au fost reimpuse din ordinul fostului preşedinte american Donald Trump. În prezent, noul preşedinte, Joe Biden, caută o cale să reia acordul.

Administraţia Biden greşeşte dacă crede că Teheranul nu va mai fi o problemă odată cu reluarea acordului nuclear, atrage atenţia prinţul. „Ei au nevoie să continue această atitudine de antagonism, de instabilitate regională, pentru că doar aşa au supravieţuit până acum”, explică el.

Cu toate că poartă la piept simbolul erei imperiale - leul şi soarele - a Iranului, Reza Pahlavi se prezintă drept un „republican”. El spune că nu intenţionează să restabilească monarhia, ci vrea o democraţie „seculară”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite