Fiul lui Gaddafi a încercat să scape deghizat în crescător de cămile

Seif al-Islam, fiul dictatorului Muamar Gaddafi, cel care ar fi trebuit să-i succeadă, a fost prins şi arestat în timp ce încerca să ajungă în Niger. Se prefăcea a fi crescător de cămile.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cu o barbă mare, turban şi îmbrăcat cu un lung mantou maro, ar fi putut păcăli pe mulţi că este un beduin crescător de cămile. Seif al-Islam nu s-a deghizat suficient de bine. A fost pândit şi capturat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă în regiunea deşertică Wadi al-Ajal, în sudul Libiei.

"Când l-am prins, ne-a zis "numele meu e Abdul Salem, sunt crescător de cămile". Era nebunie curată", a povestit Ahmed Amur, cel care a condus trupele care l-au capturat, potrivit "The Guardian". Abdul Salem este echivalentul libian al numelui englez John Smith - cel mai comun nume posibil.

Filmul capturării

Combatanţii aveau informaţii unde să îl găsească, aşa că au mers la sigur. Seif, împreună cu alţi foşti loialişti ai regimului, au apărut în locul indicat de informatori, în două jeep-uri.

"Primiserăm informaţii de la cineva care se ocupa de protecţia lui Seif al-Islam. Ne spusese că urma să fugă în Niger. Am plecat cu două echipaje, unul din Zenten şi celălalt din Barguen. Pregătiserăm o ambuscadă şi tocmai i-am auzit venind. Am observat două maşini, cu şase persoane la bord, inclusiv Seif al-Islam. Au opus puţină rezistenţă şi am reuşit să îi arestăm", explică Al-Ajmi al-Atiri, şeful unei brigăzi a Consiliului Naţional de Tranziţie din oraşul Zenten, citat de AFP.

După ce a fost capturat, fiul lui Gaddafi le-a cerut combatanţilor săl împuşte-n cap. "Contrar a ceea ce a scris presa, Seif al-Islam nu a încercat să ne ofere bani, ci ne-a cerut să îl împuşcăm în cap şi să îi ducem corpul la Zenten", a precizat acelaşi al-Atiri, care a mai precizat că fiul fostului lider libian era rănit la o mână, având trei degete amputate. Seif al-Islam a explicat că fusese rănit într-un atac al NATO, la jumătatea lunii octombrie.

"Când am văzut prima maşină, am început să tragem focuri de avertisment. S-a oprit. Apoi a apărut a doua maşină, în care se afla Seif. Maşina s-a oprit în nisip. Seif şi omul său de încredere au ieşit din maşină. Apoi, ne-am apropiat pe jos de ei şi Seif s-a aruncat în nisip cu faţa în jos şi a început să se frece cu praf pe faţă. Voia să se deghizeze", mai spune Ahmed Amur, profesor de biologie marină la Tripoli înainte de începerea războiului.

"Avea faţa plină de praf, dar ştiam cine e. Apoi ne-a spus: "Împuşcaţi-mă". Când rebelii au refuzat, Seif al-Islam le-a spus din nou: "Împuşcaţi-mă sau duceţi-mă la Zenten", mai spune Amur.

Seif al-Islam (39 de ani) a fost transferat la aeroportul din Zenten. El a coborât din avion în mijlocul unei mulţimi de combatanţi şi de simpli libieni care voiau să-l filmeze sau să-l lovească. Nicio expresie nu se putea citi pe chipul său.

Liderul Consiliului din Zenten, Omran Eturki, spune că Seif al-Islam trebuie judecat în tribunalul din acest oraş. "Putem să îl judecăm, nu ne va lua mult, nu avem nevoie de legi noi", spune oficialul libian. Eturki nu doreşte să îl vadă pe fiul lui Gaddafi transferat pentru judecată la Tribunalul Penal Internaţional, care în urmă cu mai multe luni a emis un mandat de arestare pe numele lui.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările