Fidel Castro împlineşte 86 de ani, dar nu a mai apărut în public încă din iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fidel Castro, fostul conducător al Cubei, împlineşte 86 de ani. FOTO Reuters
Fidel Castro, fostul conducător al Cubei, împlineşte 86 de ani. FOTO Reuters

Liderul revoluţiei cubaneze Fidel Castro împlineşte astăzi 86 de ani, departe de ochii lumii, dar nu departe şi de gândurile cubanezilor care îşi pun întrebări cu privire la viitorul lui şi al lor, într-un moment de schimbare în una dintre ultimele ţări comuniste din lume.

Conducătorul cu barbă, care a fost o prezenţă constantă şi i-a pironit pe cubanezi zeci de ani cu retorica lui înfocată, încă ocupă un loc special în inimile şi minţile celor 11 milioane de locuitori din insulele Caraibe, chiar dacă vârsta şi infirmitatea îl ţin departe de ochii lumii.

Fidel Castro nu s-a mai arătat în public timp de două luni şi nici nu a mai scris nimic pentru coloana de opinii pe care o avea în presa statului, încă din 19 iunie. Absenţa lui a întărit unele speculaţii cu privire la starea sa de sănătate, apărute după ce a trecut printr-o operaţie chirurgicală de intestin, în 2006, şi i-a cedat puterea fratelui său mai tânăr, Raul Castro.

Aceasta nu e prima absenţă îndelungată din cauza bolii sale, dar cubanezii se întreabă de fiecare dată dacă se va mai întoarce. „Probabil se simte foarte rău având în vedere că nu am mai auzit de el de ceva timp“, a declarat Donato Torres pentru Reuters, lângă un restaurant din Havana. „În orice moment putem auzi de la ştiri că a murit. Îi stă în caracter să vorbească, pentru că întotdeauna a avut ceva de spus“.

Singurul activ a fost contul lui de pe Twitter, însă toate postările sunt simple linkuri din presă, asta deoarece, de multe ori, conturile făcute în numele politicienilor şi ai altor oameni vizaţi de ochiul public sunt adesea administrate de ajutoarele lor.  Nu se ştie dacă această linişte prelungită este legată în vreun fel de sănătate, dar după absenţele anterioare a revenit cu explicaţia că a fost ocupat cu scrierea unei cărţi sau conducerea unui proiect de cercetare.

Guvernul cubanez nu prea tolerează speculaţiile despre condiţia lui Fidel Castro, dar nu furnizeză nicio informaţie în legătură cu asta sau doar foarte puţine, lăsând loc liber zvonurilor. Nu a dezvăluit niciodată boala sa, despre care se susţine că ar fi o infecţie a colonului, pentru că sănătatea lui reprezintă un secret de stat.

Odată cu dispariţia sa treptată de pe scena politică, există şi riscul unei schimbări generale în cadrul conducerii, deoarece preşedintele Raul Castro are 81 de ani şi cei doi vicepreşedinţi de top ai lui sunt, de asemenea, octogenari.

Niciun fel de posibili succesori

Nu există niciun succesor tânăr, ceea ce îi tulbură pe mulţi cubanezi. „Cred că foarte mulţi oameni sunt foarte îngrijoraţi de ce s-ar putea întâmpla dacă Fidel şi Raul mor. Nu mai e nimeni în mai mare măsură să preia frâiele ţării“, a afirmat o fostă profesoară, Carmelita Leon.

Ocazional, Fidel Castro şi-a făcut apariţia în momentele critice, pentru a-i linişti pe cei pe care i-a condus atâta timp. Mulţi încă îşi doresc ca el să se afle la putere.

Uneori, guvernul a încercat să demonstreze că, în ciuda suferinţei sale, Fidel Castro este încă robust. În decursul unei săptămâni din februarie, el a ţinut două discuţii semi-publice, una de şase ore, alta de nouă ore, pe care presa statului le-a lăudat ca fiind ecouri ale bătrânului Fidel Castro. Videoclipuri ale sesiunii au fost transmise pe toate canalele televiziunii cubaneze.

O vigoare reînnoită

În iunie, el a publicat şapte articole scurte, gest interpretat ca o vigoare reînnoită. Totuşi, combinaţia dintre concizia, subiectele ciudate şi mesajele opace, i-a făcut pe cubanezi să se întrebe dacă mai era acelaşi Fidel Castro. Întrebările au dispărut la fel de repede cum au început, dar Castro şi nici auzit în public, atunci.

fidel castro.reuters

Când Fidel Castro l-a vizitat pe neaşteptate pe Papa Benedict la ambasada Vaticanului în Havana, în timpul călătoriei din Cuba, târziu în martie, obsevatorii din afara locuinţei au spus că fostul conducător a avut nevoie de asistenţă la mers şi era foarte aplecat. Timp de mai mulţi ani, duşmanii lui Fidel Castro au promulgat ideea că la moartea lui, sistemul comunist va intra într-un colaps rapid. Cu tranziţia domoală spre Raul Castro, e puţin probabil, dar mulţi oameni tot cred că moartea lui Fidel Castro va accelera schimbarea în Cuba.

Ei cred că reformele economice vor fi grăbite şi că poate chiar relaţiile dintre Cuba şi SUA, cam acide după Revoluţie, se vor îmbunătăţi.

„Merită notat că antipatia generată de Fidel printre anumite segmente ale publicului american şi ale comunităţii americane din Cuba nu este transferabilă către niciun alt lider, nici chiar fratelui său, Raul“, a declarat expertul Cubei de la Universitatea din Denver, Arturo Lopez Levy.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite