UPDATE Feribotul scufundat în Coreea de Sud era condus de un subaltern, nu de căpitan

UPDATE Feribotul scufundat în Coreea de Sud era condus de un subaltern, nu de căpitan

FOTO AFP/Getty Images

Feribotul care a naufragiat miercuri în largul Coreei de Sud cu sute de persoane la bord era condus de un ofiţer subaltern şi nu de căpitan, în momentul accidentului, a anunţat vineri justiţia, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 16:35 Adjunctul directorului unui liceu de la sud de Seul, la care sunt înscrişi mai mulţi elevi daţi dispăruţi în naufragiul unui feribot în largul Coreei de Sud, a fost găsit mort vineri. Mass-media locală caracterizează moartea adjunctului drept o sinucidere, relatează AFP.

Corpul lui Kang Min-kyu, în vârstă de 52 de ani, a fost găsit în apropierea gimnaziului în care s-au adunat rudele victimelor şi celor 268 de persoane date dispărute, pe Insula Jindo (sud), în apropiere de locul dramei.

„Cauza morţii urmează să fie stabilită”, a precizat poliţia pentru AFP.

Potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap, care citează poliţia, corpul a fost găsit spânzurat de un copac, părând că este vorba despre o sinucidere.

UPDATE 16.24 Justiţia sud-coreeană a emis, vineri, mandate pentru arestarea căpitanului şi altor doi membri ai echipajului feribotului scufundat în largul Coreei de Sud, informează AFP.

„Echipa de anchetă formată din poliţişti şi procurori a emis mandate pentru arestarea a trei membri ai echipajului, inclusiv a căpitanului", a declarat un oficial al Pazei de Coastă din zona Makpo.


"Cel de-al treilea locotenent era la cârmă în momentul producerii accidentului", a declarat procurorul general, Park Jae-Eok, în cadrul unei conferinţe de presă. "Căpitanul nu era la cârmă", a adăugat el.

Căpitanul Lee Joon-Seok, criticat dur de rudele celor dispăruţi pentru că a părăsit nava în timp ce sute de pasageri erau blocaţi, se afla "în spate", a adăugat procurorul, fără alte detalii.

Cauzele accidentului nu sunt cunoscute. Numeroşi pasageri susţin că au auzit un zgomot puternic după care feribotul s-a oprit brusc, ceea ce ar putea însemna că nava s-a lovit de un obiect imens.

Experţii vorbesc, de asemenea, de posibilitatea ca încărcătura feribotului, care transporta 150 de vehicule să se fi deplasat, dezechilibrând imediat nava.

Căpitanul a afirmat că nu s-a lovit de o stâncă.

Înconjurat de echipe de televiziune în birourile pazei de coastă, el şi-a prezentat scuze joi. "Îmi pare într-adevăr rău pentru pasageri, pentru victime şi familii", a declarat el.

Părinţii liceenilor acuză de incompetenţă Guvernul, echipele de salvare şi echipajul feribotului.

Până în prezent au fost găsite 25 de cadavre, potrivit bilanţului oferit în cursul nopţii de paza de coastă. Dintre cele 475 de persoane care se aflau la bord, dintre care peste 300 de liceeni, 179 au fost salvate. Sunt dispărute 271 de persoane.

Circa 500 de scafandri au fost mobilizaţi la faţa locului, dar curenţii puternici şi vizibilitatea redusă împiedică eforturile de a pătrunde în nava cu mai multe punţi.

Este vorba despre încercarea de a găsi eventuali supravieţuitori care s-ar fi putut refugia în buzunarele de aer, o ipoteză care pare din ce în ce mai puţin credibilă, pe măsură ce trece timpul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: