Fenomenele meteorologice extreme riscă să declanşeze o criză alimentară globală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O zonă afectată de secetă în apropiere de Tegucilgapa, Honduras FOTO AFP
O zonă afectată de secetă în apropiere de Tegucilgapa, Honduras FOTO AFP

Fenomenele meteorologice extreme înregistrate concomitent în ultimele zile pe tot globul riscă să ducă la o criză a alimentelor.

Ploi devastatoare în Germania, Turcia şi China, vreme foarte călduroasă în vestul Statelor Unite, ninsori şi recorduri de temperaturi scăzute în Africa de Sud, îngheţ în Brazilia... toate aceste fenomene meteorologice extreme au un impact negativ asupra dezvoltării culturilor.

În Brazilia, îngheţul a afectat mai ales plantaţiile de cafea, în timp ce vremea foarte călduroasă din vestul Statelor Unite are un impact negativ asupra recoltei de porumb. În Germania, China şi Turcia, indundaţiile au devastat terenuri agricole şi riscă să dezvolte boli fungice pentru plantele cerealiere.

„Lucrurile care se întâmplă într-o parte a lumii ajung să ne afecteze pe toţi”, spune Agnes Kalibata, fost ministru al Agriculturii din Rwanda care lucrează acum ca reprezentant special al ONU pentru alimentaţie.

În opinia sa, fenomenele meteorologice extreme riscă să perturbe serios sistemul alimentar mondial.

Indicele global al preţurilor produselor alimentare este la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani şi are deja implicaţii asupra unor societăţi, în special în cele emergente, ameninţate de revolte.

Potrivit lui Albert Edwards, analist la SocGen, creşterea insecurităţii alimentare globale ar putea duce la revolte de tipul primăverii arabe, lanţul de mişcări de protest care a cuprins în 2011 numeroase ţări arabe.

Analişti de la Deutsche Bank şi Rabobank au emis la rândul lor avertismente în acest sens.

Indicele global al preţurilor produselor alimentare, publicat lunar de Agenţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a fost stabilit în iunie la 124,6 puncte, cu aproape trei puncte mai puţin decât în mai.

În pofida micii scăderi din luna iunie, preţurile mondiale la alimente continuă să rămână la un nivel ridicat, fiind cu aproape 34% peste nivelul înregistrat în luna iunie a anului trecut.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite