Federica Mogherini: UE nu va renunţa la înfiinţarea unui stat al palestinienilor

Federica Mogherini: UE nu va renunţa la înfiinţarea unui stat al palestinienilor

Federica Mogherini FOTO EPA

Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, italianca Federica Mogherini, a declarat vineri la Bruxelles, după o întrevedere cu omologul său iordanian Aymane Safadi, că UE nu va renunţa obiectivul creării unui stat al palestinienilor. Reacţia sa vine în contextul furiei declanşate de preşedintele american Donald Trump în lumea musulmană după recunoaşterea Ierusalimului drept capitala Israelului.

Ştiri pe aceeaşi temă

UE nu va abandona procesul de pace israeliano-palestinian şi nici obiectivul înfiinţării unui stat al palestinienilor, a dat asigurări Federica Mogherini, potrivit AFP.

„Cu siguranţă nu am renunţat“, a răspuns ea, după ce l-a primit pe ministrul de Externe al Iordaniei pentru a discuta asupra crizei declanşate de Trump prin recunoaşterea Ierusalimului drept capitala Israelului.

Procesul de pace dintre israelieni şi palestinieni se află într-un punct mort din 2014, iar decizia lui Trump provoacă temeri că Statele Unite vor susţine de-acum colonizarea şi anexarea de către Israel a teritoriilor palestiniene, ceea ce ar face imposibilă crearea unui stat al lor, notează AFP.

„Poate că trebuie să avem un cadru regional şi internaţional diferit pentru ca procesul să avanseze“, a pledat Mogherini, făcând referire la un cadru mai larg decât Cvartetul pentru Orientul Mijlociu (Statele Unite, Rusia, UE şi ONU).

Şefa diplomaţiei europene vrea includerea Iordaniei, Egiptului, Arabiei Saudite şi Norvegiei în cadrul acestor negocieri.

„Este esenţial, nu numai pentru poporul palestinian, să continuăm să sprijinim conducerea palestiniană, însă este de asemenea esenţial pentru securitatea Israelului“, a adăugat ea.

„Lipsa perspectivei unui stat palestinian, cu autorităţi, un control al teritoriului, un stat normal şi independent, cu o capitală şi instituţii funcţionale este, în opinia mea, o ameninţare majoră pentru securitatea cetăţenilor israelieni, având în vedere situaţia din regiune“, a insistat Mogherini.

„Soluţia este clară, şi anume soluţia a două state“, a declarat la rândul său Aymane Safadi. „Nu putem renunţa!“, a subliniat el.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările